Warzywna pizza śródziemnomorska

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto.

Składniki

 

 

Ciasto:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Warzywna pizza śródziemnomorska

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • Sól do smaku

Dodatki:

  • 3 łyżki TABASCO® Original
  • 1 1/2 szklanki tartego sera mozzarella
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki plasterków cebuli
  • 1/4 szklanki pokrojonych grzybów (np. pieczarek)
  • 1/4 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki
  • 1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  •  

Sposób przygotowania

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Sos TABASCO® i przecier łączymy w małej misce, dobrze mieszamy i odstawiamy. Wystudzony spód pizzy smarujemy sosem, zostawiając ok. 1 centymetr od krawędzi. Posypujemy serem, a na wierzch kładziemy cebulę, grzyby, zieloną paprykę i oliwki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut, w 250 stopniach Celsjusza, sprawdzając czy nie rumieni się zbytnio.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)