Walentynki - miłośc od kuchni

Zastanawiasz się, co podarować ukochanej osobie na Walentynki? Zamiast kolejnego pluszowego serduszka czy czerwonego kubeczka, zrób jej nietypowy prezent – ugotuj coś naprawdę od serca. Proponujemy pyszną kolację, która podgrzeje atmosferę w ten szczególny wieczór.
/ 13.02.2012 14:06

Zastanawiasz się, co podarować ukochanej osobie na Walentynki? Zamiast kolejnego pluszowego serduszka czy czerwonego kubeczka, zrób jej nietypowy prezent – ugotuj coś naprawdę od serca. Proponujemy pyszną kolację, która podgrzeje atmosferę w ten szczególny wieczór.

Walentynki - miłośc od kuchni

Miłosna uczta

Kolację w prawdziwą miłosną ucztę zamienić pomogą afrodyzjaki, czyli substancje mające pobudzić nasze zmysły. Ich nazwa wywodzi się od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości i piękna. Zrodziła się ona z piany morskiej, dlatego dziś właśnie owocom morza, małżom, ostrygom, którymi zajadał się Casanova, przypisuje się magiczne właściwości. W tym kontekście mówi się także o często goszczących na naszych stołach rybach, takich jak dorsz, łosoś czy makrela. Choć to tylko wierzenia i nauka nie potwierdza miłosnego działania tych potraw, to jednak warto pokusić się o przyrządzenie w tym szczególnym dniu owoców morza. Nie jadamy ich na co dzień, więc będą niezwykłym urozmaiceniem walentynkowej kolacji. Do wyboru: zapiekane małże lub crostini z małżami, łosoś pachnący koperkiem, ryż smażony z krewetkami i mnóstwo innych fantazyjnych dań!

Na świecie za takie zmysłowe dania uważa się również smakołyki, które nas by raczej zniechęciły do miłosnych igraszek. Hiszpanie właściwości zwiększające potencję przypisują jądrom byków, na Bałkanach szczególnie ceni się oczy jagniąt, a na Węgrzech – grzebienie kogutów.

Jednak nie trzeba szukać tak daleko i sięgać po egzotyczne smaki, by przygotować romantyczną kolację. Wykorzystajcie dobrze znane warzywa i owoce: pomidory, marchew, szparagi, bakłażany, jabłka, gruszki i truskawki. Pomogą wam one przyrządzić nawet bardzo fantazyjne dania.

Smak miłości – ostre chili i słodka wanilia

W ten szczególny dzień warto także nawet znanym już potrawom nadać inny niż zwykle smak. Nieocenione okażą się tutaj przyprawy i zioła, których intensywny aromat pobudzi zakochanych. Warzywa posypcie więc pieprzem, chili i lubczykiem, słodka wanilia i cynamon powinny wieńczyć deser, a do kawy dodajcie kardamon. Ten ostatni uważa się za szczególnie skuteczny w walce o czyjeś serce – jest afrodyzjakiem w hinduskiej sztuce kochania, czyli Kamasutrze.

Podaj serce na talerzu

Nie tylko składniki są ważne, ale także forma podania. Zadbajcie o fantazyjne połączenie kolorów produktów czy oryginalny kształt serwowanych dań. Do dekoracji mogą posłużyć używane składniki. Może sałatka caprese z różą z pomidora? Albo wytnijcie z kartonu serce, połóżcie na talerzu, obsypcie krawędzie słodką papryką i usuńcie kartkę. Miłosny talerz gotowy! Tylko czeka na egzotyczną wypełnioną afrodyzjakami sałatkę z krewetkami.

I ostatnia rzecz, ostatni składnik, o którym nie możecie zapomnieć – w gotowanie romantycznej kolacji włóżcie swoje serce. Sukces murowany!

Wypróbuj przepisy kucharzy Knorr na udaną walentynkową kolację:

Sałatka caprese z różą z pomidora

Składniki:

  • Walentynki - miłośc od kuchni

    mozzarella (duże kulki) - 2 sztuki
  • orzeszki piniowe - 30 gramów
  • Sos sałatkowy bazyliowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • parmezan tarty - 30 gramów
  • pomidor - 2 sztuki
  • pomidor (do dekoracji) - 2 sztuki
  • bazylia - 0.5 pęczka
  • oliwa z oliwek - 150 mililitrów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka

Wykonanie:

Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu, tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca, tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz Sos sałatkowy bazyliowo-ziołowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.

Brama raju, czyli sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • Walentynki - miłośc od kuchni

    placek tortilli - 2 sztuki
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • mix sałat - 300 gramów
  • ser blue - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka

Wykonanie:

Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.
Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu.
Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.
Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.
Całość dopraw do smaku polewając Sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.

Crostini z małżami

Składniki:

  • Walentynki - miłośc od kuchni

    świeże małże (mogą być mrożone) najlepiej nowozelandzkie - 1 kilogram
  • natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • suszona papryczka chilli - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 125 mililitrów
  • przypieczone w piekarniku grzanki - 16 sztuk

Wykonanie:

Dokładnie opłucz i oczyść małże.
Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut potrząsając garnkiem.
Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chilli. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chilli i natkę. Następnie dodaj posiekane pomidory oraz kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko ok. 10 minut.
Następnie dodaj małże, wymieszaj. Podawaj małże na grzankach.

Źródło: materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA