Świąteczne stoły w innych państwach - Czechy i Austria

Zgodnie z obietnicą dziś poznamy wigilijne smakołyki na świątecznym stole w Czechach i w Austrii. Być może ktoś z Was pokusi się aby przygotować czeskie lub austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe.
/ 17.12.2010 06:10

Zgodnie z obietnicą dziś poznamy wigilijne smakołyki na świątecznym stole w Czechach i w Austrii. Być może ktoś z Was pokusi się aby przygotować czeskie lub austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe.

W Czechach obok karpia smażonego w panierce najbardziej typowym daniem wigilijnym jest kotlet schabowy. Podaje się go z sałatką ziemniaczaną, która zawiera gotowane, drobnoposiekane jajka i majonez. Sałatka ziemniaczana to bramborovy salat. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć suszonych owoców (głównie jabłek), łuskanych orzechów oraz ciasteczek. Dla tych, którzy chcieliby upiec czeskie ciasteczka –podajemy przepis.

Czeskie diamenciki bożonarodzeniowe
Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ¼ kostki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka ziaren kminku,
  • 1 jajko,
  • kolorowa posypka cukrowa.

Sposób przygotowania:
Z masła i cukru utrzyj gładką masę. Wbij jajko i miksuj przez chwilę. Dodaj suche składniki i kminek. Wyrób gęste ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Wycinaj ciastka foremkami. Ciastka udekoruj kolorową posypką. Na blachach ułożyć papier do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Austria
W zachodniej Austrii potrawy wigilijne podaje się na zimno. W Wiedniu podobnie jak w Polsce na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia, natomiast w Karynti jako główną potrawę podaje się pieczoną kaczkę. Do wielu świątecznych przysmaków należą maślane ciasteczka.

Austriackie maślane ciasteczka bożonarodzeniowe
Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 2/3 szklanki cukru+ 2 łyżki,
  • 2 łyżeczki granulowanej kawy (rozpuścić w łyżce gorącej wody),
  • 1 kostka pokrojonego masła,
  • 2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych.

Sposób przygotowania
Do mąki dodaj sól i masło. Całość miksuj do momentu, gdy ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Mieszając dodaj 2/3 szklanki cukru i kawę. Z ciasta zrób kulę. Orzechy wysyp na duży płaski talerz. Z ciasta rób kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w orzechach. Układając na blachach lekko je spłaszczaj. Ciastka posyp 2 łyżkami cukru. Piec przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ciastka powinny przyrumienić się z wierzchu i nieco mocniej na brzegach.

Źródło: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Readers Digest

Redakcja poleca

REKLAMA