Stek angielski

Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso przez kilka minut i zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i selera i smażyć przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso i musztardę. Stopniowo dodawać piwo i sos worcester. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Podawać na gorąco z ryżem lub ziemniakami.
/ 14.06.2007 11:34

Składniki

  • 550 g polędwicy, pociętej na kwadraty

  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula posiekana
  • 3 łodygi selera naciowego posiekanego
  • 100 g pieczarek pokrojonych
  • 300 ml gorzkiego piwa lub mocnego portera
  • 4 łyżki sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

Rozgrzać olej na patelni, smażyć mięso przez kilka minut i zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i selera i smażyć przez około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso i musztardę.

Stopniowo dodawać piwo i sos worcester. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Podawać na gorąco z ryżem lub ziemniakami.