Liczba porcji: 1
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pomidory 2
- papryka ½
- jajka 2
- cebula ½ małej
- czosnek 1 ząbek
- papryczka chili 1/2
- natka pietruszki do smaku
- natka kolendry do smaku
- tymianek do smaku
- kumin szczypta
- kurkuma szczypta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Usunąć nasiona z papryki słodkiej i ostrej. Pokroić w paski. Zioła posiekać.
- Na łyżce oleju rozgrzać kumin i kurkumę, dodać cebulę i czosnek, a kiedy się podsmażą dodać paprykę i na końcu pomidory. Smażyć kilka minut mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła, wymieszać.
- W masie zrobić 2 wgłębienia i wbić tam jajka, doprawić je solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i poczekać aż białka się zetną.
- Podawać z świeżym chlebem (chyba nigdzie nie ma lepszego chleba niż w Izraelu) i kubkiem kawy.