Schab po debreczyńsku

Ze schabu wykroić 12 kotletów, lekko rozbić, posolić, obsmażyć na tłuszczu. Posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu z papryką, dodać do naczynia z kotletami, podlać wodą lub bulionem, dodać pokrojone pomidory i paprykę, dusić na wolnym ogniu.
/ 10.10.2006 12:29

Składniki

  • 1,2kg schabu
  • 30 dkg cebuli
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg wędzonej kiełbasy
  • 3 pomidory
  • sól, mielona papryka

Sposób przygotowania

Ze schabu wykroić 12 kotletów, lekko rozbić, posolić, obsmażyć na tłuszczu.

Posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu z papryką, dodać do naczynia z kotletami, podlać wodą lub bulionem, dodać pokrojone pomidory i paprykę, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać przesmażoną wraz z boczkiem kiełbasę.

Wymieszać i dusić aż mięso będzie miękkie.

fot. sxc.hu