Składniki:
- 10 plastrów szynki
- 6 jajek na twardo
- 20 dag kremowego serka ziołowego
- 4 łyżki kremówki
- 2 łyżki tartego chrzanu
- szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- kieliszek białego wytrawnego wina
Dodatki:
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki posiekanych ziół
- pomidorki koktajlowe
- miniaturowe kolby kukurydzy
- marynowane oliwki bez pestek
- gałązki koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Serek utrzyj z chrzanem i kremówką. Wymieszaj z posiekanymi jajkami na twardo. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Plastry szynki posmaruj nadzieniem i każdy zwiń w rulonik.
- W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, ostudź. Do galaretki dodaj wino, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Kilka łyżek galaretki wylej na półmisek, zastudź. Na warstwie galaretki ułóż ruloniki szynkowe, posmaruj resztą tężejącej galaretki i odstaw do całkowitego zastudzenia. Udekoruj pomidorkami, kolbami kukurydzy, oliwkami i koperkiem.