Składniki:
-
mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
Farsz : - ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- cebule-cienko posypać po całości rolady,
- boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
- sól-do smaku
- pieprz-do smaku,
-
musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
Dodatkowo: - biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
- tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
- woda do podlewania rolad
Sposób przygotowania:
Mięso: Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
Farsz: Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. : 1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub 2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
Zwijanie rolad: Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
Pieczenie rolad: W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron. Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły. Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
Sos: Sos robimy z wywaru własnego. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując. Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi". Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.
Autor: Gusia1000.
Zobacz także: Roladki z polędwiczki z jajkiem