Według respondentów polskość jest wartością, która w największym stopniu łączy się z twórczością Fryderyka Chopina. Nowa restauracja Polka w Żelazowej Woli proponuje polskość w najpiękniejszym wydaniu. We wnętrzu dworku, goście lokalu będą mogli skosztować polskich smaków w eleganckiej, nowoczesnej odsłonie. Bogate menu to nie tylko sycące dania, ale także drobne przekąski, które kojarzą się z typowym polskim biesiadowaniem - wątróbka w gorczycy marynowana podana na prażonych jabłkach z cebulką czy domowy pasztet Polki. Koncepcja nowego lokalu Magdy Gessler to nie tylko wspólne posiłki, ale także rozmowy, opowieści i poznawanie najlepszych polskich tradycji.
-„Zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie, ponieważ byliśmy ciekawi jak wiele osób jest świadomych Roku Chopinowskiego.” – opowiada Robert Rajewski, manager restauracji Polka w Żelazowej Woli. – „Nasze badanie wskazuje, iż co wiele osób w Polsce wciąż nie wie, że w 2010 roku obchodzona jest uroczysta 200- rocznica urodzin artysty. Wierzymy, że poprzez liczne atrakcje kulturalno – turystyczne planowane na najbliższe miesiące coraz więcej osób będzie miało szanse poznać lepiej twórczość najwybitniejszego polskiego wirtuoza fortepianu. Mamy nadzieje przyczynić się do tego trendu otwierając restauracje w Żelazowej Woli.”
45% ankietowanych jest zdania, że muzyka Fryderyka Chopina jest wciąż aktualna i porywająca. Przeciwnego zdania jest blisko 12% respondentów. Warto jednak w tym miejscu zauważyć, że niespełna 43% respondentów nie ma w tej kwestii zadania lub nie zna zbyt dobrze twórczości Chopina. Z badań wynika, że blisko połowa Polaków chciałaby „uszczknąć” trochę Chopina dla siebie… Restauracja Polka w Żelazowej Woli daje swoim klientom taką możliwość.
Polkę w Żelazowej Woli charakteryzuje kontrolowany przepych w stylu Magdy Gessler czyli kolorowe grafiki, obrazy, a także nuty zdobiące ściany restauracji. Klimat chopinowski Polki budować będzie między innymi sala kominkowa z fortepianem.
Potrawą, która najczęściej kojarzy się respondentom z czasami chopinowskimi, jest dziczyzna. Ponad jedną trzecią badanych wskazała właśnie tę potrawę jako iście Chopinowską. Kaczka oraz mazurek zostały wybrane przez jedną piątą badanych. Ponieważ nowa restauracja łączy w sobie najlepsze polskie tradycje i wiąże je z twórczością kompozytora, w menu Polki nie zabraknie powyższych propozycji.
Wszyscy miłośnicy twórczości Chopina i tradycyjnych smaków polskich wkrótce będą mieli szansę spróbować autorskich dań według przepisu Magdy Gessler podanych w wyjątkowy sposób oraz w wyjątkowej atmosferze.