Pyszne przepisy na wiosenne dni

Oto kilka smacznych przepisów świetnych na ciepłe wiosenne i letnie dni. Jeśli lubisz dobre jedzenie to spróbuj wypróbować je w swoim menu.
/ 07.05.2010 10:47

Oto kilka smacznych przepisów świetnych na ciepłe wiosenne i letnie dni. Jeśli lubisz dobre jedzenie to spróbuj wypróbować je w swoim menu.

Przepisy lekkie i zdrowe, bo zamiast śmietany wykorzystano jogurt.

Chłodnik z jajkiem

Pyszne przepisy na wiosenne dni

Składniki:

  • 4 duże rzodkiewki
  • 1 średni ogórek
  • pół pęczka koperku
  • 2 szklanki jogurtu Danonis
  • 2 jajka
  • 1 mały burak czerwony

Sposób przyrządzenia:

Buraka myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Nieobrany (ale wcześniej umyty) ogórek kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę płuczemy i ścieramy na tarce. Do roztrzepanego jogurtu Danonis dodajemy warzywa, następnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jajko. Doprawiony chłodnik wstawiamy do lodówki.

Grzanki z łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu Danonis
  • 20 dkg filetu z łososia
  • 1 bagietka
  • 2 sztuki mozzarelli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka koperku
  • 4 plastry sera żółtego

Sposób przyrządzenia:

Bagietkę kroimy w skośne kromki. Na niej układamy po dwa plastry włoskiej mozzarelli. Następnie kładziemy cieniutkie plasterki łososia, potem plasterek żółtego sera. Zapiekamy ok. 5 minut w piecu, aż ser się rozpuści.
Krem frech na wierzch: rozcieramy czerwony pieprz, dodajemy jogurt Danonis.
Gotowe grzanki wyciągamy z pieca i posypujemy drobno siekanym koperkiem.

Muffiny z jeżynami

Pyszne przepisy na wiosenne dni

Składniki:

  • 1 szklanka jeżyn
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • 3-4 łyżki pistacji posiekanych
  • 2 jajka
  • 3 szklanki jogurtu Danonis
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 6-7 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:

Jeżyny płuczemy, odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Rozbite jajka, cukier oraz cukier waniliowy wrzucamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt Danonis i całość mieszamy, wsypując po łyżce mąki co jakiś czas. Dorzucamy stopione masło i wszystko razem miksujemy. Po zmiksowaniu dorzucamy jeżyny i delikatnie mieszamy. Natłuszczamy blachę do pieczenia muffinów i nakładamy ciasto do wgłębień na 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy. Intensywnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym i rumem. Powstałym lukrem smarujemy Muffiny i posypujemy je pistacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA