Oto kilka smacznych przepisów świetnych na ciepłe wiosenne i letnie dni. Jeśli lubisz dobre jedzenie to spróbuj wypróbować je w swoim menu.
Przepisy lekkie i zdrowe, bo zamiast śmietany wykorzystano jogurt.
Chłodnik z jajkiem
Składniki:
- 4 duże rzodkiewki
- 1 średni ogórek
- pół pęczka koperku
- 2 szklanki jogurtu Danonis
- 2 jajka
- 1 mały burak czerwony
Sposób przyrządzenia:
Buraka myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Nieobrany (ale wcześniej umyty) ogórek kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę płuczemy i ścieramy na tarce. Do roztrzepanego jogurtu Danonis dodajemy warzywa, następnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jajko. Doprawiony chłodnik wstawiamy do lodówki.
Grzanki z łososiem
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu Danonis
- 20 dkg filetu z łososia
- 1 bagietka
- 2 sztuki mozzarelli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego
- szczypta soli
- 1 łyżka koperku
- 4 plastry sera żółtego
Sposób przyrządzenia:
Bagietkę kroimy w skośne kromki. Na niej układamy po dwa plastry włoskiej mozzarelli. Następnie kładziemy cieniutkie plasterki łososia, potem plasterek żółtego sera. Zapiekamy ok. 5 minut w piecu, aż ser się rozpuści.
Krem frech na wierzch: rozcieramy czerwony pieprz, dodajemy jogurt Danonis.
Gotowe grzanki wyciągamy z pieca i posypujemy drobno siekanym koperkiem.
Muffiny z jeżynami
Składniki:
- 1 szklanka jeżyn
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- 3-4 łyżki pistacji posiekanych
- 2 jajka
- 3 szklanki jogurtu Danonis
- 2 łyżki masła stopionego
- 6-7 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Jeżyny płuczemy, odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Rozbite jajka, cukier oraz cukier waniliowy wrzucamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt Danonis i całość mieszamy, wsypując po łyżce mąki co jakiś czas. Dorzucamy stopione masło i wszystko razem miksujemy. Po zmiksowaniu dorzucamy jeżyny i delikatnie mieszamy. Natłuszczamy blachę do pieczenia muffinów i nakładamy ciasto do wgłębień na 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy. Intensywnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym i rumem. Powstałym lukrem smarujemy Muffiny i posypujemy je pistacjami.