Oliwki mają uniwersalny smak, który sprawia, że można je jeść solo lub jako jeden ze składników wielu potraw: przekąsek, sałatek, dań głównych... a nawet deserów. Ponadto są niskokaloryczne i bogate w witaminy, dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety.
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne przekąski z hiszpańskimi oliwkami.
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami
Składniki:
- 75 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 75 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
- 5 pomidorków cherry
- Świeże liście bazylii
- Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami i awokado
Składniki:
- 150 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 10 krewetek
- Natka pietruszki do dekoracji
- Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Usmaż krewetki i pokrój awokado w kostkę. Następnie powyższe składniki razem z czarnymi oliwkami włóż do miseczki. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek i udekoruj natką pietruszki.