Przekąski z żurawiną

Letnie promienie słońca zachęcają do spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek za miasto. Warto spakować koc, piłkę, książkę i oczywiście prowiant, a następnie wyruszyć z rodziną na zieloną łąkę, do lasu lub na plażę.
/ 16.07.2012 06:29

Letnie promienie słońca zachęcają do spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek za miasto. Warto spakować koc, piłkę, książkę i oczywiście prowiant, a następnie wyruszyć z rodziną na zieloną łąkę, do lasu lub na plażę.

Świeże powietrze wzmaga apetyt i wyostrza smak, dlatego proste, smaczne i zdrowe przekąski z żurawiną amerykańską idealnie zaspokoją nasze piknikowe potrzeby. Szybkie i łatwe w przygotowaniu zyskają uznanie nawet największych niejadków.

Kanapka z kurczakiem i cranberry

Składniki na 4 porcje:

Przekąski z żurawiną

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • Sól
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 pęczek rukoli
  • 50 g sałaty lodowej
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili
  • 50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny amerykańskie pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.

Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z cranberry, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.

Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem cranberry

Składniki na 4 porcje:

Przekąski z żurawiną

  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 imbir wielkości orzecha włoskiego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • 600 g zielonej fasolki
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • Trochę rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.

Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.

Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.

Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i cranberry. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.

Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto

Przekąski z żurawiną

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g schabu
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
  • Sól, pieprz
  • 80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • 1 pomarańcza
  • Kilka liści bazylii

Sposób przygotowania:

Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.

Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny amerykańskie pokroić i dodać do pesto.

Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.

Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

Składniki na 6 porcji:

Przekąski z żurawiną

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 50 g bekonu
  • 1 cebula
  • 20 g orzechów włoskich
  • Sól, pieprz
  • 75 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • 100 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g czarnych oliwek (drylowanych)
  • Kilka liści szałwii
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.

Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawiny amerykańskie pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.

Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.

Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA