Letnie promienie słońca zachęcają do spacerów, pieszych i rowerowych wycieczek za miasto. Warto spakować koc, piłkę, książkę i oczywiście prowiant, a następnie wyruszyć z rodziną na zieloną łąkę, do lasu lub na plażę.
Świeże powietrze wzmaga apetyt i wyostrza smak, dlatego proste, smaczne i zdrowe przekąski z żurawiną amerykańską idealnie zaspokoją nasze piknikowe potrzeby. Szybkie i łatwe w przygotowaniu zyskają uznanie nawet największych niejadków.
Kanapka z kurczakiem i cranberry
Składniki na 4 porcje:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- Sól
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 8 kromek chleba tostowego
- 1 pęczek rukoli
- 50 g sałaty lodowej
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka stołowa sosu chili
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny amerykańskie pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.
Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z cranberry, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.
Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem cranberry
Składniki na 4 porcje:
- 100 g tofu naturalnego
- 1 imbir wielkości orzecha włoskiego
- 1 cytryna
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
- 600 g zielonej fasolki
- 125 g pomidorków koktajlowych
- 30 g orzechów włoskich
- Trochę rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.
Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.
Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.
Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i cranberry. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.
Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto
Składniki na 4 porcje:
- 400 g schabu
- Sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
- Sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
- Sól, pieprz
- 80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
- 1 pomarańcza
- Kilka liści bazylii
Sposób przygotowania:
Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.
Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny amerykańskie pokroić i dodać do pesto.
Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.
Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne
Składniki na 6 porcji:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
- 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 50 g bekonu
- 1 cebula
- 20 g orzechów włoskich
- Sól, pieprz
- 75 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
- 100 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 50 g czarnych oliwek (drylowanych)
- Kilka liści szałwii
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.
Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawiny amerykańskie pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.
Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.
Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.
Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.