Potrawy z cebulą

Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji.
/ 12.04.2008 23:47
Cebula znana była już w starożytności, uprawiano ją na obrzeżach miast dla jej wartości odżywczych i smakowych. W stanie dzikim rośnie w zachodniej i środkowej Azji.

Dostarcza tylko 33 kcal, białko roślinne i błonnik oraz sole mineralne takie jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwszkorbutowe dzięki zawartości witamin A, B1, B2, PP i C. Ponadto wzmacnia paznokcie i włosy i zapobiega skrzepom

P R Z E P I S YPotrawy z cebulą

Sałatka cebulowo-orzechowa
  • 3-4 cebule
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • pęczek rzodkiewki
  • majonez
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
Cebulę po obraniu drobno pokroić (można sparzyć wrzątkiem). Rzodkiewki starannie umyć i wraz z listkami pokroić, natkę pietruszki posiekać. Orzechy posiekać lub drobno pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i połączyć z majonezem.

Czarna rzodkiew z cebulą
  • rzodkiew tzw. murzynka
  • 2-3 cebule
  • kubek śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić, natomiast czarną rzodkiew po obraniu zetrzeć na tarce o niezbyt drobnych otworach. Połączyć składniki, dodać pokrojoną pietruszkę i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Cebulki po hiszpańsku

  • kilka małych cebulek
  • oliwa
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Cebulki umyć, ale nie obierać z łusek. Włożyć do brytfanny i polać oliwą. Włożyć do słabo nagrzanego piekarnika i co jakiś czas obracając i dolewając po trochu oliwy piec przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika obrać i ułożyć na półmisku przybrane cząstkami cytryny. Posypać natką pietruszki, posolić, oprószyć pieprzem i ewentualnie polać jeszcze oliwą.

Zupa cebulowa z winem
  • 6-7 cebul
  • łyżka masłałyżka mąki
  • 3 szklanki bulionu lub rosołu
  • pół szklanki białego wina
  • sól, pieprz
Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Dusić przez 10 minut na rozgrzanym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i potrzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Wlać białe wino wraz z rosołem (może być również wywar mięsno-warzywny) i gotować dalsze 5 minut. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Można je posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku.

Zapiekanka cebulowa z kuchni hiszpańskiej

  • 30-35 dag cebuli
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 15 dag białego chleba
  • 2 szklanki wytrawnego wina
  • 3 łyżki rosołu lub bulionu
  • łyżka mąki
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz
Cebule po obraniu drobno pokroić. Na dużej patelni roztopić masło i usmażyć cebulę na złocisty kolor. Posypać mąką, wlać wytrawne wino, rosół (lub bulion z kostki) i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez minutę. Pieczywo pokroić w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć podsuszonymi kromkami chleba, obłożyć je warstwą sera i wylać zawartość patelni. Zapiekać w gorącym piekarniku około 10 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.

Redakcja poleca

REKLAMA