Składniki:
- Ciasto:
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczko soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 kubek - 250ml wody
- 2 i 1/2 kubka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki grysiku
- Sos:
- łyżka oliwy
- cebula
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- bazylia suszona
- oregano suszone
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz.
- nadzienie:
- 250g mięso mielone wołowe
- Sól
- oregano
- łyżka oliwa z oliwek
- kubek ser żółty
- 3 pomidory
- 75g pieczarki
- papryka żółta świeża,
- papryka czerwona świeża
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Ciasto: W misce połączyć drożdże, sól, cukier i wodę. Przykryć folia odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiać, wlać drożdże i zagnieść ciasto . Wyłożyć na omączony blat i ugniatać 5 min. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna można zamrozić). Formę tortownice posmarować oliwą, posypać grysikiem ciasto wyłożyć do formy aż po same krawędzie. Piekarnik rozgrzać do 210 st.
Sos: Oliwę rozgrzać, włożyć pokrojona cebulę, smażyć 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlać pomidory, dać zioła, cukier i na wolnym ogniu gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ostudzić nadzienie: Mięso przesmażyć przez 5 minut, odlać ewentualny płyn, ostudzić, doprawić sola, pieprzem i oregano. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarować sos, na niego wyłożyć mięso mielone, poukładać paprykę kolorowa, plasterki pieczarek i pomidorów, posypać wszystko serem. Brzegi ciasta posmarować oliwa i piec przez 25 minut aż ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekać 5 minut. Można pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.
Autor: Bernika.
Zobacz inne przepisy: Kuchnia amerykańska