Wykwintne dania, prawdziwe polskie smaki, degustacje naturalnych i najzdrowszych produktów z całego kraju, muzyka, wnętrze zabytkowej kamienicy, obecność gości specjalnych towarzyszyły otwarciu nowej restauracji Na Zielnej. Impreza zgromadziła miłośników kuchni i smakoszy ceniących sobie dania przygotowywane na bazie produktów pochodzenia naturalnego rekomendowanych przez Stowarzyszenie Slow Food Polska. W trakcie wieczoru obecni mieli okazję wysłuchać rozmów z gwiazdami nt. tradycyjnej kuchni polskiej i gotowania.
Na uroczystym otwarciu restauracji Na Zielnej gościli m.in. Piotr i Agata Rubikowie, Małgorzata Socha z mężem, Olga Frycz, Mariola Bojarska-Ferenc, Olga Bończyk, Ilona Łepkowska z Czesławem Bieleckim, Jarosław Szado, Ewa Kuklińska, Zofia Czernicka, prezenterki telewizyjne: Katarzyna Trzaskalska i Katarzyna Obara.
Na co dzień restauracja Na Zielnej jest idealnym miejscem dla poszukiwaczy ciszy i wytchnienia, dla tych którzy tęsknią za nieśpiesznym delektowaniem się wykwintnym posiłkiem przy lampce wybornego wina. Dwie przestronne sale restauracyjne – Vintage i Enigma – charakteryzuje wyjątkowy klimat zachęcający do odpoczynku, rozkoszowania się spokojem i smakowania dań tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnej, finezyjnej aranżacji.
Carpaccio z jelenia z foie gras na runie leśnym, policzki wołowe duszone w czerwonym winie na ziemniaczanym puree w sosie rozmarynowym czy krem z ogórków kiszonych z paluszkami kminkowymi – to tylko niektóre propozycje z bogatej karty menu restauracji. Osobom ceniącym sobie kameralne miejsca na lunch lub nieformalne spotkanie z przyjaciółmi z pewnością przypadnie do gustu luźna atmosfera bistro. Smakoszy kuchni polskiej skusi podawany tutaj staropolski żur na zakwasie z grzybami czy staropolski bigos z kiełbasą cielęcą. Goście, którzy kulinarnych przyjemności z Na Zielnej chcieliby zasmakować również w domowym zaciszu restauracja zaprasza do własnych delikatesów, mieszczących się poniżej bistro. W bogatej ofercie znajdują się wyśmienite miody, dżemy, rozgrzewające nalewki, a także wyroby garmażeryjne.
Na Zielnej jest unikalne ze względu na produkty wykorzystywane do przygotowania potraw. Większość z nich pochodzi od wyselekcjonowanych, regionalnych dostawców. Przy ich doborze restauracja korzysta z opinii i rekomendacji Stowarzyszenia Slow Food Polska - organizacji, która za cel stawia sobie „ochronę prawa do smaku”. Ruch slow food chroni od zapomnienia i wspiera produkty regionalne i lokalnych producentów szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem. Stowarzyszenie od 15 lat na całym świecie, a od kilku lat w Polsce zachęca do stylu życia w oparciu „o odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania”.
Na Zielnej to idealne miejsce zarówno na rodzinne obiady, kolacje z przyjaciółmi, spotkania biznesowe czy imprezy firmowe. Te ostatnie uatrakcyjni z pewnością wspólne gotowanie z szefem kuchni – Tomaszem Koprowskim czy degustacja win, cygar i alkoholi mocnych z wieloletnim, doświadczonym sommelierem – Łukaszem Szumskim, który zawodu uczył się pod okiem mistrza z The Fat Duck, uznawanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie i jest posiadaczem prestiżowego dyplomu WSET uzyskanego w Londynie. Pod okiem Łukasza Szumskiego w Na Zielnej powstaje obszerna karta win, w której niebawem znajdzie się ok. 450-500 pozycji głównie z regionu Bordeaux i Burgundii we Francji. Już teraz restauracja dokłada wszelkich starań by przyciągać do siebie smakoszy najlepszych gatunków win z całego świata – wszystkie dostępne tutaj wina sprzedawana są po cenie detalicznej niższej o 40-50% od ceny restauracyjnej.
Na Zielnej - restauracja, bistro, delikatesy
ul. Zielna 37, 00-108 Warszawa
Godziny otwarcia:
Poniedziałek – sobota 12.00-24.00
Niedziela 12.00-22.00
Tel. 22 338 63 33
www.nazielnej.pl