Nowe wina na półkach popularnego dyskontu

Szacuje się, że co druga butelka wina sprzedawana jest w dyskontach, dlatego też Lidl chce łączyć sprzedaż wina z podstawową edukacją konsumentów. Od 18 marca (poniedziałek) w sklepach sieci w całej Polsce rusza kolejna akcja winna.

Szacuje się, że co druga butelka wina sprzedawana jest w dyskontach, dlatego też Lidl chce łączyć sprzedaż wina z podstawową edukacją konsumentów. Od 18 marca (poniedziałek) w sklepach sieci w całej Polsce rusza kolejna akcja winna.

Nowe wina na półkach popularnego dyskontu

Tym razem w ofercie Lidla znajdziemy kilkanaście wyselekcjonowanych trunków, pochodzących z trzech najbardziej uznanych przez Polaków krajów winiarskich: Francji, Włoch i Hiszpanii. Wszystkie propozycje win zostaną opisane w przygotowanym przez Lidl katalogu, dostępnym dla klientów sieci. Opiekę merytoryczną nad katalogiem pełni współpracujący z Lidlem Mistrz Polski Sommelierów – Michał Jancik.

fot. iStock

Sieć stawia na różnorodność – zarówno w zakresie rodzajów i pochodzenia win jak również cen. Podczas przedświątecznej akcji winnej na półkach Lidla znajdzie się kilkanaście rodzajów tego trunku, m.in.: Chablis, Chianti czy Barolo, a także cała seria win z rodowodem: Saxa Loquuntur - Uno, Dos i Tres, produkowanych w winiarni Ortega Ezquerro. Wina dostępne w nowej ofercie Lidla będą dostępne w szerokim przedziale cenowym, a tym samym skierowana do wszystkich konsumentów, niezależnie od zasobności portfela. 

Polecane przez Mistrza…

Każdy, kto w nadchodzące Święta Wielkanocne zechce wybrać się w wirtualną podróż po najbardziej znanych krajach winiarskich, może skorzystać z rekomendacji współpracującego z Lidlem Mistrza Polski Sommelierów - Michała Jancika.   

Nowe wina na półkach popularnego dyskontu

Z oferty francuskiej na uwagę zasługuje ciężkie i wytrawne Chateauneuf du Pape AOP 2011, pochodzące z jednego z najsłynniejszych regionów winiarskich - Doliny Rodanu. Produkowane tam wina komponowane są z 13 różnych odmian winorośli, z których najważniejsze to: Syrah, Grenache, Mourvedre i Cinzault.

Kolejną wytrawną propozycją jest włoskie Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2011. Wino powstaje poprzez dofermentowanie wina Valpolicella Classico na wytłokach suszonych winogron, pozostających po produkcji Amarone. To popularny typ trunku z Veneto, lżejszy od Amarone a zarazem poważniejszy od win podstawowej jakości z regionu Valpolicella.

fot. materiały prasowe

Ostatnie w tym gronie jest hiszpańskie Saxa Loquuntur Rioja DOCa Tres 2010. To trzecie i najdroższe w serii win Saxa Loquuntur, produkowanych w winiarni Ortega Ezquerro. Do produkcji tego wina wykorzystuje się owoce z najstarszych krzewów (około 65 lat) odmian Tempranillo, Garnacha i Mazuelo. Wino dojrzewało w baryłkach z dębów amerykańskich i francuskich, od 12 do 15 miesięcy.

Co należy wiedzieć o napoju Bogów…

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Lidl Polska wynika, że 45% Polaków pija wino okazjonalnie a zaledwie 41% osób, którzy wybierają wino ma podstawową wiedzę na temat sposobu w jaki należy je serwować, aby wydobyć najlepszy smak i aromat. Znajomość podstawowych zasad ogranicza się zwykle do reguł dotyczących doboru kieliszków i temperatury trunku oraz poziomu jego schłodzenia.

Wprowadzeniu oferty do sklepów Lidl towarzyszyć będzie przewodnik, opisujący wszystkie nowe pozycje winiarskie, jakie od 18 marca 2013 roku znajdą się na półkach tej sieci.

W wydawnictwie tym, poza szczegółowymi informacjami o wybranych winach, znajdziemy porady dotyczące ich serwowania, potraw, z którymi dane wino się komponuje i informację odnośnie leżakowania. Poradnik został przygotowany pod nadzorem Michała Jacika. Będzie on dostępny dla wszystkich klientów sieci na stanowisku z winami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)