Nowalijki - smaczne i zdrowe?

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Ich widok cieszy nasze oczy, gdyż po długim jesienno-zimowym okresie jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych pierwszych warzyw.
/ 07.03.2008 13:08
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Ich widok cieszy nasze oczy, gdyż po długim jesienno-zimowym okresie jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych pierwszych warzyw.

Nowalijki - smaczne i zdrowe?Nowalijki kojarzą się nam nie tylko z urozmaiceniem naszego jadłospisu, który zimą jest bardzo ubogi w warzywa, ale wydaje nam się także, że dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, które w okresie wiosennym są nam niezwykle potrzebne.
Ale czy na pewno nowalijki są takie zdrowe?

Niestety tylko o sezonowych warzywach możemy powiedzieć, że są źródłem zdrowia. Nowalijki zaś nie rosną zazwyczaj w naturalnych warunkach. Uprawiane są one w szklarniach, przy mniejszym dostępie światła, "wspomagane" różnymi nawozami, w których często znajdują się metale ciężkie. Pamiętajmy, że nowalijki mogą nam zaszkodzić. Najbardziej szkodliwe są te, które nawożone były nawozami azotowymi, albowiem azotany i azotyny spożywane w dużych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Azotyny zmniejszają wykorzystanie z pożywienia białek, tłuszczów, witaminy A i z grupy B. Łącząc się z innymi substancjami obecnymi w żywności mogą tworzyć związki rakotwórcze. Azotany szczególnie niebezpieczne są dla niemowląt, małych dzieci i osób starszych.
Najwięcej składników odżywczych zawierają warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, gdyż w takiej metodzie używa się naturalnego nawozu np. kompostu. W sklepach z żywnością ekologiczną możemy zażądać certyfikatu potwierdzającego, że faktycznie zostały uprawiane bez dodatków nawozów.
Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z pierwszych warzyw? Nie. Kupując nowalijki trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem oraz trzeba zachować umiar w ich spożyciu, tak aby stanowiły one tylko dodatek w całodziennej diecie.

Nie zaleca się przechowywania warzyw w zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż obecne w nich azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny. Przed rozpoczęciem jedzenia każde warzywo, czy owoc trzeba dokładnie umyć – to najskuteczniejszy sposób usunięcia większości szkodliwych substancji i zabrudzeń.

Pamiętajmy, że niektóre młode warzywa takie jak: szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki, cebula dymka można też wyhodować w domowych warunkach, na własnym parapecie. Wówczas będziemy mieć pewność, że w ich uprawie nie zostały użyte środki chemiczne.

A oto kilka wiosennych przepisów:

Twarożek wiosenny
  • kostka białego sera śmietankowego
  • 1 szczypiorek
  • pęczek rzodkiewek
  • zielony ogórek
  • sól i pieprz
Biały ser wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi rzodkiewkami i pokrojonym zielonym ogórkiem. Przyprawić, porządnie wymieszać.

Wiosenna sałatka

  • 1 długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • sałata
  • pęczek szczypiorku
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Warzywa dokładnie umyć. Ogórek przekroić na pół wzdłuż i pokroić na plasterki. W kostkę pokroić rzodkiewki, posiekany szczypiorek. Liście sałaty porwać na kawałki. Wszystko wymieszać.
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Wiosenne kanapki
  • chleb razowy
  • masło osełkowe
  • chuda wędlinka
  • ser żółty
  • liście sałaty
  • pomidor
  • ogórek
  • rzodkiew
  • szczypiorek
  • rzeżucha
  • majonez
Kromki chleba razowego smarujemy masłem osełkowym. Kładziemy liście sałaty, plasterki wędliny i serka. Pomidor, ogórek i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki i następnie układamy je na kanapkach. Dekorujemy keksami majonezu, posypujemy szczypiorkiem bądź rzeżuchą.

SAM

Redakcja poleca

REKLAMA