Nowalijki kojarzą się nam nie tylko z urozmaiceniem naszego jadłospisu, który zimą jest bardzo ubogi w warzywa, ale wydaje nam się także, że dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, które w okresie wiosennym są nam niezwykle potrzebne.
Ale czy na pewno nowalijki są takie zdrowe?
Niestety tylko o sezonowych warzywach możemy powiedzieć, że są źródłem zdrowia. Nowalijki zaś nie rosną zazwyczaj w naturalnych warunkach. Uprawiane są one w szklarniach, przy mniejszym dostępie światła, "wspomagane" różnymi nawozami, w których często znajdują się metale ciężkie. Pamiętajmy, że nowalijki mogą nam zaszkodzić. Najbardziej szkodliwe są te, które nawożone były nawozami azotowymi, albowiem azotany i azotyny spożywane w dużych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Azotyny zmniejszają wykorzystanie z pożywienia białek, tłuszczów, witaminy A i z grupy B. Łącząc się z innymi substancjami obecnymi w żywności mogą tworzyć związki rakotwórcze. Azotany szczególnie niebezpieczne są dla niemowląt, małych dzieci i osób starszych.
Najwięcej składników odżywczych zawierają warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, gdyż w takiej metodzie używa się naturalnego nawozu np. kompostu. W sklepach z żywnością ekologiczną możemy zażądać certyfikatu potwierdzającego, że faktycznie zostały uprawiane bez dodatków nawozów.
Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z pierwszych warzyw? Nie. Kupując nowalijki trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem oraz trzeba zachować umiar w ich spożyciu, tak aby stanowiły one tylko dodatek w całodziennej diecie.
Nie zaleca się przechowywania warzyw w zamkniętych woreczkach foliowych, gdyż obecne w nich azotany szybciej przekształcą się w szkodliwe azotyny. Przed rozpoczęciem jedzenia każde warzywo, czy owoc trzeba dokładnie umyć – to najskuteczniejszy sposób usunięcia większości szkodliwych substancji i zabrudzeń.
Pamiętajmy, że niektóre młode warzywa takie jak: szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki, cebula dymka można też wyhodować w domowych warunkach, na własnym parapecie. Wówczas będziemy mieć pewność, że w ich uprawie nie zostały użyte środki chemiczne.
A oto kilka wiosennych przepisów:
Twarożek wiosenny
- kostka białego sera śmietankowego
- 1 szczypiorek
- pęczek rzodkiewek
- zielony ogórek
- sól i pieprz
Wiosenna sałatka
- 1 długi ogórek
- pęczek rzodkiewek
- sałata
- pęczek szczypiorku
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Jogurt doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać koperkiem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Wiosenne kanapki
- chleb razowy
- masło osełkowe
- chuda wędlinka
- ser żółty
- liście sałaty
- pomidor
- ogórek
- rzodkiew
- szczypiorek
- rzeżucha
- majonez
SAM