Dimitri Lezinska, światowy ambasador wódki Grey Goose, prezentuje luksusowe koktajle, aromatycznie pachnące wszystkim, co kojarzy nam się z zimą. Drinki oparte są na produktach sezonowych oraz składnikach pojawiających się w sklepach w okresie zimowym. Wśród wielu propozycji, począwszy od klasycznego ponczu po koktajle stworzone w procesie zaawansowanego miksowania luksusowych składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Nowa kolekcja koktajl Grey Goose zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy wykwintnych trunków.
EVENING NECTAR
Evening Nectar czyli wieczorny nektar, to prawdziwa ambrozja. Smak miodu rozgrzewa i uspokaja, a aromat cytrusów dodaje energii.
„Po całym dniu spędzonym na mrozie nie ma nic lepszego niż powrót do ciepłego domu, w którym możemy przyrządzić pyszny, gorący koktajl. Aromatyczna mieszanka zapachów miodu i cytrusów odświeża
i uspokaja. Łatwość w wykonaniu sprawi, że nowym drinkiem podzielisz się też z najbliższymi” - opisuje koktajl Dimitri Lezinska.
Składniki:
1 część wódki Grey Goose Original
½ części pomarańczowej brandy
½ części miodu
¾ części gorącej wody
½ części świeżego soku z cytryny
½ części świeżego sok z pomarańczy
Szczypta anyżku
W shakerze wymieszaj miód i gorącą wodę, tak by powstał jednolity płyn. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanki z uchem tak, by można było ją wygodnie trzymać. Całości dopełni anyżowa gwiazdka.
PUNCH DAVID
Poncz Davida to niezwykła mieszanka, która daje niesamowity efekt smakowy. Poncz rozpieszcza podniebienia bogatym smakiem specjalnie dobranych składników i jest dobrym dodatkiem do zimowej zabawy ze znajomymi.
Składniki:
30 goździków
15 laseczek wanilii
20 części wódki Gray Goose L’Orange
10 części Martini Extra Dry
5 części świeżych pomarańczy
1 część malinowego octu balsamicznego
5 części gorzkiego francuskiego aperitifu
20 części z soku ze świeżych granatów
2 i ½ części mocnego czerwonego wina
5 części syropu klonowego
Wrzuć wszystkie składniki w dużej wazy i delikatnie podgrzewaj przed 10 minut cały czas mieszając. Następnie wszystko ostudź. Podawaj w okrągłej wazie, ozdobione plastrami ananasa i częściami pomarańczy.
LES FOLIES DE NAPOLEON
Inspiracją do stworzenia tego koktajlu był francuski, kremowo-czekoladowy deser Bûche de Noël. Deser powstał jeszcze w epoce napoleońskiej, ale Dimitri Lezinska postanowił unowocześnić go dodając wódkę Grey Goose i stosując przy jego tworzeniu najnowsze techniki miksowania. Delikatny a zarazem zdecydowany smak drinka to efekt połączenia smaku malin i czekolady. Wódka Grey Goose dodatkowo nadaje koktajlowi wyrazistości i potęguje doznania smakowe.
Składniki:
1 i ½ części wódki Grey Goose Original
1/3 części kremu
¼ części syropu cukrowego
6 świeżych malin
Starta czekolada
Wrzuć wszystkie składniki do shakera wypełnionego lodem. Dokładnie wymieszaj i przelej do schłodzonej szklanki martini.
Przepis na piankę:
2 części likieru malinowego
2 części likieru czekoladowego
4 gramy żelatyny
2 części wody mineralnej
Wymieszaj wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej masy. Następnie pianę delikatnie przelej do kieliszka z drinkiem. Brzeg kieliszka udekoruj startą czekoladą lub cukrem malinowym.
BLACK TRUFFLE COCKTAIL
Koktajl Black Trufle to propozycja dla tych, którzy cenią wyjątkowe smaki. Smak czarnych trufli i brzoskwiń zapewnia oszałamiające wrażenia dla podniebienia. „Ten drink powstał przy współpracy z Romanem Petit, moim kolegą i zarazem specjalistą do spraw miksowania drinków. W jego składzie znalazły się znane ze swojego wykwintnego smaku trufle - to właśnie dzięki nim koktajl pozwoli twoim gościom zaznać odrobiny luksusu” - opowiada Dimitri Lezinska
Składniki:
2 części wódki Grey Goose Original
8 czarnych trufli
1 część nektaru z brzoskwini
½ części brzoskwiniowej brandy
Odrobina startych trufli
Wrzuć pokrojone trufle do butelki wódki Grey Goose Original i zostaw na tydzień w temperaturze pokojowej. W ten sposób alkohol nasiąknie smakiem trufli. Pozostałe składniki wrzuć do shakera wypełnionego lodem i dokładnie wymieszaj. Wszystko, razem z alkoholem, przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość posyp startymi truflami.
LA MAGNIFIQUE
La Magnifique jest koktajlem przywodzącym na myśl wszystko co najlepsze w zimie. Łączy smak tradycyjnych świątecznych przypraw z aromatem owoców cytrusowych. Bogaty i ciepły smak wanilii, cynamonu i miodu idealnie komponuje się z wyrazistym i ożywiającym smakiem cytryny i pomarańczy.
Składniki:
1 i ½ części wódki Grey Goose Le Citron
1 łyżeczka płynnego miodu
½ części likieru waniliowego
1 plaster ananasa
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Szczypta piołunu
Pyłek cynamonowy
Skórka pomarańczy
Umieść wszystkie składniki w shakerze i delikatnie wymieszaj. Do otrzymanej masy dodaj kostki lodu i ponownie, choć tym razem mocniej, wymieszaj. Wszystko przelej do schłodzonego, płytkiego kieliszka. Drinka posyp cynamonem i ozdób paskiem skórki pomarańczy.
TWILIGHT CHOCOLAT
Zimą zapominamy o smaku letnich owoców. Koktajl Twilight Chocolat to propozycja dla tych, którzy zimą tęsknią za ciepłem letnich wieczorów. Dimitri Lezinska postanowił wzbogacić smak letnich owoców, dodając do nich płynną czekoladę. Brzoskwinie, truskawki i wiśnie są owocami, które wspaniale komponują się ze smakiem czekolady.
Składniki:
1 i ½ części wódki Grey Goose Original
½ części likieru wiśniowego
4 truskawki
Sok wyciśnięty z jednej limonki
1/3 części syropu cukrowego
Wrzuć wszystkie składniki do shakera i wymieszaj delikatnie. Następnie dodaj lód w kostkach i ponownie wymieszaj w shakerze, tym razem mocniej. Przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Podawać udekorowane płynną, ciemna czekoladą.
Zimowe drinki Grey Goose są wykonywane na bazie najlepszych alkoholi przy zastosowaniu nowoczesnych technik miksologii. Delikatne, specjalnie dobrane składniki i ciepłe kolory drinków rozgrzeją w zimowe wieczory i wprawią w doskonały nastrój.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac, we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji – mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą której używa się do produkcji pysznych regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji – mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym zapachu, który dostarcza niezapomnianych wrażeń podczas degustacji.
źródło: Materiały prasowe