Składniki
-
- 1 duża cebula
- ok. 60 dag mięsa mielonego (zazwyczaj indyka albo soji granulowanej w torebkach)
- 1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
- 1 łyżeczka oregano
- mielony kminek, cynamon - te przyprawy super podkreślają smak potrawy, niesamowicie
- sól, pieprz
- czosnek
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka startego żółtego sera
- do posypania: żółty ser, tarta bułka
Sposób przygotowania
Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.
Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso (lub przygotowany granulat sojowy) i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu,
aż mięso zmieni kolor na brązowy (jesli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, ktore często jest tłuste, w czasie smazenia wydziela sie cos w rodzaju rosołu i nalezy go odlac przed dodaniem pomidorów)
Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel).
Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.