POLECAMY

Musaka po grecku

Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny. Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Składniki

  • 1-2 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • ok. 60 dag mięsa mielonego (zazwyczaj indyka albo soji granulowanej w torebkach)
  • 1 puszka pomidorów, lub świeże 6-7 pomidory
  • 1 łyżeczka oregano
  • mielony kminek, cynamon - te przyprawy super podkreślają smak potrawy, niesamowicie
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa lub olej rzepakowy do smażenia

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • do posypania: żółty ser, tarta bułka

Sposób przygotowania

Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.
Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso (lub przygotowany granulat sojowy) i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu,
aż mięso zmieni kolor na brązowy (jesli musake robimy z gotowego mięsa mielonego, ktore często jest tłuste, w czasie smazenia wydziela sie cos w rodzaju rosołu i nalezy go odlac przed dodaniem pomidorów)

Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę, stawiamy znów na palnik i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel).

Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy wtedy ser i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem, wlewamy do reszty.
Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z sosem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem
i tartą bułką, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (17)
/3 lata temu
to coś na zdjeciu to nie ejst mussaka
/6 lat temu
Jeśli to co jest na zdjęciu to mussaka no to gratuluję hehe:)To może leżało koło mussaki ale bankowo nią nie jest.
/8 lat temu
Bardzo fajny przepis. Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi pysznie. Do beszamelu oczywiście gałka muszkatołowa. A do mięska kmin koniecznie - wtedy smak jest super :)) Pozdrawiam
POKAŻ KOMENTARZE (14)