Menu dla zakochanych

Przy hiszpańskim winie i małych, pysznych przekąskach tapas.
/ 14.02.2007 12:09
Tapas to małe, smakowite kąski, serwowane do szklaneczki wina lub piwa. Kilka cieniutkich plasterków szynki serrano albo pikantnej kiełbasy chorizo, miseczkę oliwek, kostki owczego sera manchego, smażone krewetki lub anchois, solone migdały, natarty czosnkiem i nasączony oliwą kawałek chleba można zjeść w Hiszpanii w każdym przydrożnym barze, wiejskiej tawernie lub miejskiej restauracji. Przy tapas i winie prowadzi się długie rozmowy, zawiązują się przyjaźnie. Życie jest piękne.
Z gwarnego warszawskiego Nowego Światu wchodzi się do baru tapas Casa to tu! Strome schodki zawiodą nas do przytulnych pokoików w piwnicach, gdzie przy starych drewnianych stołach, wśród hiszpańskiej ceramiki, bibelotów i bukietów czerwonych goździków, jedząc paellę z owocami morza, jagnięce kotleciki z miętą lub grillowane warzywa z oliwą i czosnkiem i popijając wspaniałe czerwone wina Gran Feudo Crianza, Julian Chivite z Nawarry, Conde Valdemar Gran Reserva ze wzgórz Rioja lub słynne Vega Sicilia z doliny Duero, odkryjemy na nowo cudowny smak życia. Casa to tu! to czarujące miejsce o bardzo hiszpańskim klimacie. Hiszpania tak daleko, a tak blisko.


Escalivada – grillowane warzywa

Paprykę, cukinię, bakłażan pokroić w plastry. Umyty szpinak przysmażyć na oliwie z czosnkiem. Zgrilllować lub przysmażyć na oliwie plastry warzyw. Ułożone na talerzu razem ze szpinakiem i plastrami pomidora polać wingretem z czosnkiem, posypać zieloną pietruszką.

Sueno de un Espanol de Havana – sen Hiszpana o Hawanie

Ananas, kilka pomidorków cherry, mięso pieczonego kurczaka, pomarańcza, awokado, kukurydza

Pokroić na pół pomidorki cherry, kurczaka – na małe kawałki, awokado i pomarańczę – w kostkę. Awokado skropić
sokiem z cytryny, pokroić. Miąższ ananasa pokroić na małe kawałki. Wszystko wymieszać z kukurydzą i sosem.

Sos różowy

Kilka łyżek majonezu wymieszać z łyżką keczupu, dodać kilka kropel tabasco, szczyptę cukru pudru
i łyżeczkę brandy. Do przekrojonego na pół i uprzednio wydrążonego ananasa włożyć sałatkę.


Paella de mariscos – paella z owocami morza

2,5 szklanki krótkoziarnistego ryżu, 2 posiekane cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, 4 pokrojone drobno pomidory bez skórki, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 4 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego, 2 szklanki wody ze szczyptą szafranu, 25 dkg zielonego mrożonego groszku, 2 posiekane czerwone papryki, 16 dużych obranych krewetek, 50 dkg wyszorowanych małży, 2–3 pokrojone w paski tuby kalmarów, kilka małych ośmiorniczek, zielona pietruszka, listki tymianku

Na rozgrzaną oliwę w dużej głębokiej patelni wrzucić cebulę, czosnek, tymianek i skórkę otartą z cytryny. Smażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i dusić pięć minut, mieszając. Wrzucić ryż i smażyć, aż będzie szklisty. Dolać bulion i wodę z szafranem. Zagotować i dusić dalej na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, około 30 minut. Dodać groszek, paprykę i małże. Gotować kilka minut. Włożyć krewetki i znowu dusić pięć minut. Na końcu dodać kalmary i ośmiorniczki, zieloną pietruszkę. Dusić, aż wszystkie owoce morza będą miękkie. Podawać na patelni z ćwiartkami cytryny.

Tapenada – mus z czarnych oliwek
10 dkg czarnych oliwek bez pestek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, łyżka
posiekanaj zielonej pietruszki, trochę startej skórki cytryny

Zmiksować wszystkie składniki. Można też zmiksować razem 2–3 fileciki anchois.

Krucha babeczka z mięsem krabów, kawałkami pomidora i pietruszką.

Omlet ze szpinakiem, papryką, anchois na bagietce.

Jajko, majonez, tuńczyk, pomidor, anchois, oliwka.

Na bagietce mus z czarnych oliwek – tapenada i szynka serrano.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)