Reklama

Makaron przygotowywany na bazie mąki i jajek przybiera różne formy i kształty, odpowiednie do każdego dania. Kremowe sosy z pappardelle, penne w zapiekankach lub farfalle doskonale sprawdzą się na lunch lub kolację we dwoje. Prosty, a jednocześnie ciekawy pomysł na smaczny posiłek – sprawdź nasze przepisy na makaron!

Reklama

Makaron z brokułami i serem: przepis

Oto składniki na makaron z serem i brokułami:

  • 400 g penne
  • pół opakowania mrożonych brokułów
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki kremowego serka białego
  • łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szklanka startego sera żółtego

Jak zrobić makaron z serem i brokułami?

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane wcześniej brokuły przekładamy do miski razem z makaronem. Mąkę łączymy razem z mlekiem i podgrzewamy w rondlu, jednocześnie cały czas mieszamy. Dosypujemy starty parmezan oraz resztę składników. Gotujemy przez 5 minut. Masę serową polewamy makaron i brokuły. Posypujemy startym żółtym serem z wierzchu. Tak przygotowany makaron doskonale sprawdzi się na lunch lub kolację we dwoje.

Makaron ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na makaron ze szpinakiem:

  • 500 g penne
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • 100 g świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany 18%
  • szklanka startego sera żółtego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy posiekaną cebulę, sól oraz pieprz. Dusimy do miękkości i dokładamy posiekany czosnek. Następnie dorzucamy stopniowo szpinak i pozwalamy mu lekko zmięknąć. Dolewamy do całości śmietanę i starty parmezan. Dusimy przez 10 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przecedzamy. Łączymy razem z sosem. Tak przygotowany makaron możemy posypać dodatkową ilością sera oraz ziołami.

Makaron z kurczakiem: przepis

Oto składniki na makaron z kurczakiem:

  • 4 piersi z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g makaronu
  • garść bazylii
  • pół szklanki śmietanki

Jak zrobić makaron z kurczakiem?

Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, a następnie zmiękczamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy kolejno piersi z kurczaka do uzyskania brązowej, chrupiącej skórki. Każdy kawałek kroimy na 5 paseczków. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy ugotowany makaron. Do mniejszego rondla wlewamy śmietanę, dajemy garść bazylii i dusimy przez 2-3 minuty. Makaron łączymy z przygotowanym sosem i kawałkami kurczaka. Idealnie smakuje również z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

Reklama

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama