Kolory w potrawach i w mieszkaniu

Przekonaj się, że kolorowe potrawy nie tylko pysznie smakują, ale też pobudzają zmysły i mogą inspirująco wpływać na stylizację wnętrz naszego mieszkania. Kolor nie tylko wygląda, kolor można zjeść!
/ 09.11.2006 13:29

Przekonaj się, że kolorowe potrawy nie tylko pysznie smakują, ale też pobudzają zmysły i mogą inspirująco wpływać na stylizację wnętrz naszego mieszkania. Kolor nie tylko wygląda, kolor można zjeść!

Czy próbowaliście smakować kolory? Proponujemy apetyczną zabawę. Pomysł dotyczy przygotowania dań łączących w sobie różnorodne kolory i smaki. Urozmaicone potrawy przyciągają bowiem nie tylko swoim aromatem i smakiem, ale też barwą. Poprzez właściwy dobór składników i zwrócenie uwagi na kompozycję kolorystyczną potrawy te stają się wyjątkowe. Przy odrobinie wytrwałości możemy odkryć nieznane nam dotąd smaki.

Podobnie może być w przypadku kolorystyki naszego mieszkania. Wprowadźmy do niego nowe, odważne barwy i cieszmy się wnętrzem, które jest odzwierciedleniem naszego nastroju, czy osobowości!

SAŁATKA Z KURCZAKA I MANGO/HOT

Hot, tworzą kolory leaf (zdecydowana zieleń), beach (piaszczysta żółć) i hot (soczysty róż). Połączenie tych trzech barw tworzy kompozycję, nastrojem nawiązującą do ciepłych słonecznych dni lata i szalonej zabawy. W zimowe wieczory pozwala zapomnieć o niskich temperaturach...

  • 1 średniej wielkości pierś kurczaka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 szklanki sera mozzarella (mini)
  • garść rukoli
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • oregano, bazylia
  • sól i pieprz

Pierś kurczaka posypać ziołami i przyprawami. Upiec do miękkości w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 180°C (ok. 35 min.) Mięso ostudzić, podzielić na mniejsze części odrywając paseczki wzdłuż włókien. Mango obrać, pokroić w plastry. Mozzarellę odcedzić. Rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać żurawinę i śmietanę na gładki sos. Na talerzach ułożyć rukolę, mięso kurczaka, plastry mango i kulki mozzarelli. Ozdobić kleksami sosu żurawinowego.

SAŁATKA Z AWOKADO, FASOLKI I POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH/ HOPE

awokadoPropozycja kolorystyczna Hope jest kompozycją łączącą ze sobą barwy night (zdecydowanego granatu), hope (nasyconej zieleni) i wild (dzikiej czerwieni). Wszystkie kolory są bardzo zdecydowane i dobrze prezentują się zarówno pojedynczo, jak również w zestawie. Ich odważna tonacja pozwala także na odrobinę szaleństwa.

  • 15 dkg fasolki szparagowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść kiełków słonecznikowych
  • 10 dkg sera pleśniowego
  • sok z cytryny

winegret

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • posiekany ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz  (wszystkie składniki winegretu wymieszać, ubijając widelcem).

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Awokado obrać, wypestkować, pokroić w cienkie łódeczki, polać sokiem z cytryny by nie sczerniało. Pomidorki umyć i pokroić wzdłuż na połówki. Kiełki opłukać, osuszyć. Wszystkie składniki sałatki połączyć polać winegretem, posypać pokruszonym serem pleśniowym.

ZUPA KREM Z BURAKÓW/ HEAVEN

Uspokajająco podziała na nasz organizm połączenie kolorów forest (głęboki beż), berry (subtelny róż), heaven (zgaszony błękit), tworzących kompozycję Heaven. Harmonijne zestawienie tych propozycji kolorystycznych pozwoli nam osiągnąć równowagę nie tylko we wnętrzach naszego mieszkania.

  • 1/2 kg buraczków
  • 2 łyżeczki świeżego, tartego imbiru
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz.

Nieduże buraczki ugotować w skórce do miękkości. Obrać je ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Przygotować wywar warzywny z kostki rosołowej i wody. Dodać do niego buraczki, gotować 3 minuty. Dodać oliwę, imbir, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować na jednolitą masę w blenderze. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami na ciepło lub jako chłodnik.

ŚLIWKI Z MASCARPONE/ RETRO

śliwkiNa kompozycję Retro składają się trzy barwy: retro, fresh i ash. Wnętrze przystrojone zimnym odcieniem rozbielonej oberżyny, przełamanej ciepłymi akcentami fioletu i szarości sprzyja jesienno - zimowej zadumie, ale jednocześnie wpływa kojąco na nasze samopoczucie.

  • 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek
  • 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szklanka serka mascarpone
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, wydrylować. Ułożyć w naczyniu do zapiekania stroną przeciętą do góry. Polać je likierem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, piec ok. 10 min., aż owoce puszczą sok, ale zachowają swój kształt. Mikserem ubić serek mascarpone z gęstą śmietaną i cukrem pudrem. W miseczkach układać śliwki, krem, polać sokiem z pieczonych śliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA