Kawa z przyprawami

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a zwykłe dodatki jak cukier czy mleko dawno już Cię znudziły, pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji. Egzotyczne przyprawy: kardamon, cynamon, wanilia lub imbir sprawią, że dobrze Ci znana codzienna kawa nabierze orientalnego charakteru.
/ 05.01.2007 09:34

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a zwykłe dodatki jak cukier czy mleko dawno już Cię znudziły, pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji. Egzotyczne przyprawy: kardamon, cynamon, wanilia lub imbir sprawią, że dobrze Ci znana codzienna kawa nabierze orientalnego charakteru.

Ostry kardamon

Kardamon to przyprawa bardzo aromatyczna i dość ostra w smaku. Jest częstym składnikiem przyprawy do piernika i curry. Kilka ziaren dodanych do kompotu nadaje mu egzotyczny posmak. Kardamon może być również ciekawym dodatkiem do kawy - nada małej czarnej niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli chcesz się o tym przekonać, przygotuj kawę według poniższych wskazówek. Wsyp do filiżanki czubatą łyżeczkę mielonej Primy Impresji, dodaj odrobinę sproszkowanej przyprawy (na czubku łyżeczki) i dobrze wymieszaj. Zalej wrzącą wodą. Ilość dodawanego do kawy kardamonu zależy od indywidualnych upodobań. Możesz kilka razy poeksperymentować dodając raz mniej a raz trochę więcej przyprawy.

Słodka wanilia

Wanilia to bardzo ważny dodatek do kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i najprzeróżniejszych deserów. Najszlachetniej pachnie sam miąższ wydobyty ze strączka - laskę należy rozciąć wzdłuż i w ten sposób wydobyć jej zawartość, którą następnie można dodać do ciast, kremów lub kompotów. Wanilia to także bardzo smaczny dodatek do kawy. Do małego rondelka wlej wodę, dodaj torebkę cukru waniliowego i zagotuj. Dodaj dwie łyżeczki Primy Finezji. Gdy kawa się spieni zamieszaj tak, aby nie wykipiała. Zdejmij z ognia i wlej do filiżanki.

Cynamonowy zawrót głowy

Cynamon najczęściej urozmaica smak słodkich wypieków, deserów oraz napojów. Pojawia się też często w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przypraw do wszystkich rodzajów potraw - m.in. curry. Doskonale też sprawdza się jako zwieńczenie małej czarnej. Kawę z cynamonem przyrządzisz w następujący sposób: dwie łyżeczki rozpuszczalnej Cafe Primy Guaranesy wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotuj odrobinę mleka i zdejmij z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodaj do kawy, a na wierzchu posyp kawę 1/4 łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach.

Imbir

Imbir jest najczęściej dodawany do potraw słodkich oraz pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jajek, deserów, kompotów. Jako składnik mieszanki curry nadaje jej niepowtarzalny orientalny charakter. Imbir stosuje się również do domowych wypieków: pierników, ciastek i herbatników. Obok najpopularniejszego w naszej części świata imbiru mielonego, przyprawa ta może być stosowana także w postaci świeżych kłączy nazwanych "zielonym imbirem", z których można przyrządzać m.in. herbatę. Jest również świetnym dodatkiem do kawy. Wypróbuj silnie rozgrzewającą kawę z imbirem i cynamonem. Do szklanki wrzątku wsyp jedną do dwóch łyżeczki Primy Finezji, 1/4 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę imbiru. Gotuj dwie minuty. Przelej do filiżanki. Całość możesz udekorować bitą śmietaną i kakao w granulkach.

Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA