Kaczka z mlincami

Jednym z chorwackich przepisów, polecanych przez Podravkę, jest „Kaczka z mlincami”, przygotowywana z użyciem Vegety Standard. Uniwersalna przyprawa Podravki już od 47 lat uszlachetnia smak dań w kuchniach całego świata. Dzięki unikatowej, owianej tajemnicą recepturze Vegeta cieszy się tak dużą popularnością, że jej nazwa stała się synonimem przyprawy do potraw
/ 17.12.2006 22:02

Jednym z chorwackich przepisów, polecanych przez Podravkę, jest „Kaczka z mlincami”, przygotowywana z użyciem Vegety Standard.

kaczkaSkładniki:

  • 1 kaczka, około 2kg
  • smalec wieprzowy do pieczenia
  • sól
  • 1 łyżka Vegety Standard

Mlince:
  • 35 dag mąki
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:
Kaczkę opłucz, natrzyj solą i Vegetą. Odstaw na kilka godzin, a nawet na całą noc. Przed pieczeniem nasmaruj kaczkę smalcem, połóż w brytfannie i dolej trochę wody. Wstaw do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180-200°C. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj kaczkę powstałym sosem. Gdy kaczka będzie miękka, wyjmij ją na deskę i podziel na części. Sos z pieczenia pozostaw w brytfannie. Jeżeli jest go za dużo, odlej trochę, a na pozostałą część wrzuć ugotowane mlince, wymieszaj i przez chwilę zapiecz. Mięso i mlince ułóż na dużym półmisku, udekoruj i podawaj.

Przygotowanie klusek: zagnieć niezbyt twarde ciasto z mąki i z letniej, posolonej wody. Podziel na mniejsze części i rozwałkuj nie za cienko. Każdy placek z osobna połóż na ruszcie lub blasze i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Upieczone placki połam na mniejsze kawałki. Gotuj krótko w lekko osolonym wrzątku i gdy będą miękkie, natychmiast odcedź.

Redakcja poleca

REKLAMA