Jak przygotować hiszpańską fabadę?

Gulasz możesz przygotować z tego co najbardziej lubisz - nie ma sztywnej listy składników
Fabada to hiszpańska wersja naszej zupy fasolowej. Mimo charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej składników po drobnych poszukiwaniach możemy hiszpańską fabadę przygotować samodzielnie.
/ 08.09.2011 11:59
Gulasz możesz przygotować z tego co najbardziej lubisz - nie ma sztywnej listy składników

Hiszpańska kuchnia uchodzi za jedna z najbardziej urozmaiconych na świecie a Hiszpanie jak wiele mieszkańców południowej Europy potrafią celebrować posiłek godzinami. Oprócz charakterystycznych dla całego półwyspu Iberyjskiego, w czasie podróży po Hiszpanii każdy region oferuje coś swojego.

Danie, które wypędziło Arabów

Asturia to wspólnota autonomiczna na północy Hiszpanii. Mieszkańcy tego regionu uważają, że to teren prawdziwej Hiszpanii,w odróżnieniu do reszty kraju nazywanego przez nich Arabią, jako jedyny nigdy nie podbity przez Muzułmanów.

Według legendy fabada ma w tym swój koronny udział. Podobno wyznawcy Allaha nie mogli sobie odmówić kolejnych dokładek fasolowej zupy, która w dużych ilościach powoduje ociężałość i senność. Wykorzystali to chrześcijanie, którzy przejedzonych Arabów wypędzili ze swojego kraju rozpoczynając słynną rekonkwistę.

Nie należy jeść fabady w dużych ilościach ponieważ jest daniem bardzo ciężkostrawnym.

Zobacz także: Tapas - hiszpańskie przystawki na każdą okazję

Chorrizo, lacon i morcillo

Esencją fabady jest fabas - rodzaj białej, dużej fasoli. Oryginalna fabada nie obejdzie się bez dwóch, charakterystycznych dla Hiszpanii gatunków kiełbas: paprykowej chorrizo oraz morcillo, odpowiednika polskiej kaszanki. W Hiszpanii można uzyskać gotowy zestaw wędlin przygotowywany do przygotowania fabady pod nazwą compagno do którego oprócz wspomnianych wędlin wchodzi także boczek oraz i lacon, część przedniej nogi świńskiej dojrzewającej jak szynka.

Chorrizo można dostać w niektórych polskich sklepach. Morcillo tym się różni od polskiej kaszanki, że jest bardziej zwarta a kasze zastępuje ryż. Lacon można zastąpić łopatką wieprzową lub golonką a boczek niewiele się różni od tego polskiego. Należy pamiętać, że smak różnych składników różni się do tych, które oryginalnie możemy otrzymać w Asturii. Aby poznać smak tradycyjnej fabady, niezbędne produkty otrzymamy tylko w północnym regionie Hiszpanii.

Domowa fabada

Kilogram moczonej przez noc fasoli gotujemy przez godzinę z dodatkiem odrobiny szafranu i łyżeczki czerwonej papryki. Następnie do garnka z fasolą wrzucamy po pół kilograma boczku, chorrico i hiszpańskiej kaszanki (może być polski odpowiednik) oraz pół cebuli i 1 golonkę i gotujemy kolejne 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy boczek, chorrizo, kaszankę oraz golonkę i kroimy na drobne kawałki. Fasole przekładamy do misek i na nią wykładamy mięso.

Proporcje są przygotowane na duże danie dla 10-12 osób.

Kiedyś to było danie typowo chłopskie, dziś jest jadane przez wszystkie klasy w Hiszpanii.

Do fabady serwuje się z chlebem kukurydzianym i cydrem, nazywanym także jabłecznikiem 

Zobacz także: Jak gotować fasolę i inne warzywa strączkowe?

Redakcja poleca

REKLAMA