Składniki:
- bułki hamburgerowe
- 1 podwójny filet z kurczaka
- kilka plasterków żółtego sera
- warzywa: pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony
- małe opakowanie frytek mrożonych
- Marynata do kurczaka:
- 50 ml oleju słonecznikowego
- przyprawa do grilla
- kolendra
- tymianek
- szałwia
- Sos Tzazyki:
- 1 opakowanie serka Turek (obojętnie jakie)
- 2 ząbki czosnku
- 5cm świeżego ogórka zielonego
- pieprz
- sól
- mała łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Podwójny filet z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, a następnie włożyć do marynaty (do miski wlewamy 50 ml oleju słonecznikowego, wsypujemy przyprawę do grilla, szczyptę kolendry, tymianku i szałwii – wymieszać i gotowe). Kurczaka w marynacie wstawiamy na przynajmniej 2h do lodówki (najlepiej na cała dobę). Są 4 sposoby na przygotowanie burgerów z kurczaka: na patelni, na grillu w piekarniku, na grillu elektrycznym albo węglowym – każdy z tych sposobów jest dobry. Bułki hamburgerowe z kawałkiem sera żółtego jest dobrze położyć na grillu na sam koniec. Natomiast warzywa (pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony) kroimy w plasterki, paski jak kto uważa za stosowne i kładziemy na osobny talerz, tak aby każdy miał do wyboru te warzywa które lubi najbardziej. Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i smarujemy sosem z tzazyków (świeży ogórek ucieramy na tarce, wyciskamy go aby pozbyć się wody, następnie dodajemy opakowanie serka Turek, wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy szczyptę pieprzu, soli i małą łyżkę oliwy z oliwek).
Autor: 13sonya.
Zobacz też inne przepisy: Kuchnia amerykańska.