Hamburgery domowe z kurczakiem i frytkami

Hamburgery domowe z kurczakiem i frytkami.
Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchni Stanów Zjednoczonych, gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza w trakcie przyjęć na wolnym powietrzu, najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food.
/ 08.08.2011 14:59
Hamburgery domowe z kurczakiem i frytkami.

Składniki:

  • bułki hamburgerowe
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka plasterków żółtego sera
  • warzywa: pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony
  • małe opakowanie frytek mrożonych
  • Marynata do kurczaka:
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • przyprawa do grilla
  • kolendra
  • tymianek
  • szałwia
  • Sos Tzazyki:
  • 1 opakowanie serka Turek (obojętnie jakie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5cm świeżego ogórka zielonego
  • pieprz
  • sól
  • mała łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Podwójny filet z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, a następnie włożyć do marynaty (do miski wlewamy 50 ml oleju słonecznikowego, wsypujemy przyprawę do grilla, szczyptę kolendry, tymianku i szałwii – wymieszać i gotowe). Kurczaka w marynacie wstawiamy na przynajmniej 2h do lodówki (najlepiej na cała dobę). Są 4 sposoby na przygotowanie burgerów z kurczaka: na patelni, na grillu w piekarniku, na grillu elektrycznym albo węglowym – każdy z tych sposobów jest dobry. Bułki hamburgerowe z kawałkiem sera żółtego jest dobrze położyć na grillu na sam koniec. Natomiast warzywa (pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony) kroimy w plasterki, paski jak kto uważa za stosowne i kładziemy na osobny talerz, tak aby każdy miał do wyboru te warzywa które lubi najbardziej. Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i smarujemy sosem z tzazyków (świeży ogórek ucieramy na tarce, wyciskamy go aby pozbyć się wody, następnie dodajemy opakowanie serka Turek, wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy szczyptę pieprzu, soli i małą łyżkę oliwy z oliwek).

Autor: 13sonya.

Zobacz też inne przepisy: Kuchnia amerykańska.

Redakcja poleca

REKLAMA