Gulasz z grzybów - przepis

Skarby polskich lasów to prawdziwe smakołyki. Są przepyszne, a do tego banalnie łatwo wyczarować z nich pyszne dania!
/ 06.07.2018 15:17

Grzyby to wdzięczne produkty, z których można wyczarować przeróżne specjały. Szczególnie wtedy, gdy przyrządzenie potrawy przywołuje wspomnienia z jesiennego grzybobrania. A Polacy znani są ze swojego zamiłowania do aromatycznych potraw z rydzów, maślaków, podgrzybków … i tych świeżych i tych suszonych. Grzyby możemy dusić w sosie ze śmietaną i cebulką, smażyć delikatnie oprószone mąką lub ugotować w zawiesistej zupie. Zebrane podczas porannego spaceru w lesie najlepiej zamarynować lub ususzyć na zimowy barszcz biały czy świąteczne uszka. Możemy je także własnoręcznie zamrozić aby, gdy nadejdzie zima, upichcić rozgrzewające   i pożywne danie.

Grzyby nie wymagają używania wielu przypraw. Ich aromat doskonale uwypukla Vegeta standard, królująca od lat w spiżarce polskiej gospodyni. Vegeta podkreśli smak borowików, boczniaków, pieczarek, kurek i wszystkich innych gatunków grzybów. Można jej używać jako jedynej przyprawy lub w połączeniu z liśćmi laurowymi, pieprzem, natką pietruszki, majerankiem czy też tymiankiem.

Wyborny gulasz z grzybów

Składniki dla 4 osób

  • 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g wędzonego boczku
  • warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
  • przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny
  • 200 g ziemniaków

Przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę
w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć.

Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

Redakcja poleca

REKLAMA