Groszek ptysiowy - przepis

Groszek ptysiowy idealnie pasuje do kremowych zup. Może być ciekawym dodatkiem do wielkanocnego menu obiadowego!
/ 28.03.2013 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Groszek ptysiowy - przepis fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • woda
  • 5 dag masła
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
Przygotowanie:
  1. Zagotuj szklankę wody z 5 dag masła i szczyptą soli.
  2. Wsyp 3/4 szklanki mąki, wymieszaj, mieszając podgrzewaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zestaw z ognia, wystudź.
  3. Miksuj, dodając kolejno 3 jajka.
  4. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj szprycką małe kulki. Upiecz w temp. 180 st. C na rumiano.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA