Grecja - Kraina winem i oliwą płynąca

Grecy, jak mało kto, uwielbiają się bawić i dobrze zjeść. Często też łączą te dwie przyjemności, traktując posiłek jako okazję do spotkania w gronie przyjaciół.
/ 09.07.2010 11:00
Grecja to malowniczy, górzysty kraj oblany falami ciepłego morza. I to właśnie góry i woda dostarczają mieszkańcom tego regionu najbardziej charakterystycznych produktów – owczego i koziego mleka, jagnięciny i koziny, świeżych ziół (oregano, rozmaryn), a także ryb oraz owoców morza (kalmary, ośmiornice, małże). Ale Grecja to także kraina nagrzanych słońcem warzyw: pomidorów, bakłażanów, papryki i owoców – brzoskwiń, melonów, arbuzów, winogron, cytryn, a także orzechów, miodu i wspaniałego wina. To właśnie z tych przysmaków komponowane są potrawy, którymi zachwycają się turyści. 

Charakterystyczne produkty
Na całym świecie znane są greckie oliwki Kalamata – czarne, marynowane z pestką, oliwa z oliwek oraz ser feta. Popularne jest też ciasto filo (fyllo, phyllo) – listkowe, używane do wytrawnych i słodkich wypieków, halloumi – lekko solony ser z mleka owczego lub koziego, gęsty jogurt z mleka owczego lub koziego i liczne trunki. Wśród tych ostatnich: retsina – białe wino o żywicznym smaku, ouzo – wódka anyżowa oraz  metaxa – brandy produkowana z czerwonych winogron.

Słynne przysmaki
W Grecji kuchnia narodowa dominuje nad regionalną, dzięki temu w każdej miejscowości możemy skosztować tych samych, najpopularniejszych potraw. Światową sławę zyskała oczywiście sałatka wiejska (horiatiki), zwana grecką, w której skład wchodzą pomidory, ogórek, czarne oliwki i ser feta. Znana jest również musaka (moussaka), czyli zapiekanka z mielonego mięsa (jagnięcego, baraniego lub wołowego), bakłażanów, ziemniaków i pomidorów. Specjałem są także gołąbki z liści winogron zwane dolmadakia, zapiekanka ze szpinakiem i fetą (spanakopita), sos jogurtowo-czosnkowy (tzatziki) podawany do pieczonych mięs, ryb i warzyw, souvlaki – mięsne szaszłyki pieczone na ruszcie oraz słodkości: baklava – listkowe ciasto z orzechowo-miodowym nadzieniem i deser miodowo-jogurtowy. W poszczególnych regionach warto jednak spróbować mniej znanych specjałów, np. saganaki – sera marynowanego w aromatycznej oliwie popularnego w Tesalii, dorady grillowanej w liściach winorośli – potrawy charakterystycznej dla zachodniego wybrzeża, mięs marynowanych w jogurcie – w Macedonii i Tracji, ryb i owoców morza – na Cykladach, a także potrawy z warzyw strączkowych – na Krecie.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)