Składniki:
- 1 tylna wieprzowe golonka
- ½ kg kiszonej kapusty
- 200 ml śmietany 12%
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do golonki
- 1 średnia cebula
-
5 łyżek oleju
Marynata: - ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
- 2 łyżki przyprawy do golonki
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonkę pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonkę dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy połowę kapusty, golonkę i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Autor: IwonaF.
Zobacz także inne przepisy w dziale Kuchnia polska.