Golonka po węgiersku

Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
/ 20.10.2006 07:44

Składniki

  • 4 golonki (ok. 1 kg),
  • 25 dag pieczarek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 lyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz.

Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy.

Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki.