Składniki
-
- 25 dag pieczarek,
- 3 czerwone papryki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 lyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz.
Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy.
Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki.