Pyszne mięso z ziołowym farszem i pieczonymi warzywami!
fot. serwis prasowy Biedronka/Mariusz Izdebski
Zwyczaj spożywania gęsiny w Polsce związany jest z Dniem św. Marcina, obchodzonym w dniu 11 listopada. Mięso gęsi charakteryzuje się delikatnym smakiem i znajduje w kuchni różnorodne zastosowanie – można je piec, gotować, faszerować, nadaje się też na pyszny wywar.
Składniki na 10 porcji
- 1 gęś
- 100 g masła
- 3 białe części pora, pokrojone w plastry
- 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 1/2 szklanki bułki tartej
- pół pęczka posiekanego tymianku
- 100 g laskowych orzechów lub włoskich, zmielonych
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 g wywaru drobiowego
- łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
- 300 g małych, obranych ziemniaków
- 3 marchewki, obrane
- 4 małe cebule czerwone, obrane
- 3 pietruszki, obrane
- sól
- pieprz
Przepis na gęś - krok pierwszy
fot. serwis prasowy Biedronka/Mariusz Izdebski
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gęś natrzyj dobrze solą i pieprzem. Rozpuść połowę masła na patelni, przesmaż boczek przez 5 min. Dodaj pora i smaż kolejne 5 min. Zetrzyj na grubej tarce po jednej marchewce i pietruszce. Dodaj warzywa do boczku i duś jeszcze 2 min.
Przepis na gęś - krok drugi
fot. serwis prasowy Biedronka/Mariusz Izdebski
Wrzuć resztę masła, czosnek i bułkę tartą. Trzymaj na ogniu jeszcze 5 min, mieszając aż powstaną złociste okruchy. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 min, a następnie wymieszaj z orzechami, ziołami i jajkami. Nałóż farsz do gęsi. Zabezpiecz nogi sznurkiem. Do naczynia z gęsią wlej wino i wywar. Piecz ok. 3 godziny do momentu, aż najgrubsza część udka da się przebić i nie wypłynie z niej płyn. Po 2 godzinach dodaj warzywa.
Przepis na gęś - krok trzeci
fot. serwis prasowy Biedronka/Mariusz Izdebski
Wyjmij gęś z piekarnika i przykryj na 15 min folią aluminiową. Pozostałe soki z naczynia wlej do rondelka i podgrzej. Mąkę roztrzep z zimną wodą i powoli wlej do sosu. Kiedy się zagotuje, jest gotowy. Podawaj kawałek gęsi z warzywami i sosem.
Przepis Jakuba Kuronia/materiały prasowe Biedronki