Frittata z tuńczykiem

Włoski przysmak prosto z patelni
/ 15.02.2011 10:28

Przygotowanie 10 min
Smażenie (w sumie) ok. 25 min
Porcja 320 kcal
Koszt porcji 3,40 zł

Przepis na 6 porcji:

- opakowanie mrożonych warzyw po włosku (45 dag)
- opakowanie mieszanki warzywnej z ziemniakami (45 dag)
- 10 jajek
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- 8 łyżek oliwy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta słodkiej papryki

Sposób wykonania:

1. Na dużej patelni lub w płaskim, szerokim rondlu rozgrzej oliwę, wsyp obie mieszanki warzywne (bez rozmrażania), delikatnie mieszając, podsmaż na średnim ogniu, aż warzywa odparują i lekko się zrumienią.

2. Jajka wybij do miski, ubij ze szczyptą soli, pieprzu, tymianku i słodkiej mielonej papryki. Tuńczyka wyjmij z puszki, rozgnieć lekko widelcem, wymieszaj z masą jajeczną i posiekaną natką pietruszki. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.

3. Tak przygotowaną mieszaniną zalej podsmażone warzywa na patelni, delikatnie zamieszaj, na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe, przykryj i smaż na bardzo małym ogniu,  aż cała masa się zetnie. Podawaj z zieloną sałatą oraz pokrojoną w cienkie paski papryką i sosem z 2 łyżek oliwy, soku z połówki cytryny, odrobiny soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA