Nie rezygnujcie z podawania dziwnych owoców - odwiedźcie supermarket lub bazar, a potem rozkoszujcie się ich egzotycznym smakiem. |
||
- Mają brązową, ostro zakończoną skorupkę i mięsisty, słodkawy miąższ. - Nie jada się ich na surowo. Najpopularniejsze są pieczone. Gotowane i obranemożna dodawać do zup, ciast, deserów, ok. 20 zł za kg. |
||
- Małe, owalne owoce, o szorstkiej, czerwonawej skórce. Ich miąższ jest biały, słodki i soczysty. - Owoce je się na surowo. Dodaje do lodów, podaje z likierem. Pasują do owocowych i pikantnych sałatek oraz potraw kuchni chińskiej, ok. 40 zł za kg. |
||
- Owoc kaktusowatej rośliny, ma pomarańczową lub czerwoną skórkę pokrytą kolcami.Miąższ – biały, różowy lub pomarańczowy, jest słodki. - Obraną podaje się z sokiem z cytryny, dodaje do dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej,a duszoną do deserów, ok. 8 zł szt. |
||
- Owoce podobne do mandarynek, ale mniejsze i podłużne. Mają cienką, jadalnąskórkę i gorzkawy miąższ. - Można je jeść na surowo. Robi się z nich dżemy, dekoruje napoje, ok. 15 zakg. |
||
- Owalny, duży owoc (nawet do 10 kg!), pokryty grubą, zielonkawą skórką z kolcami.Pachnie nieprzyjemnie, ale jego miąższ smakuje wyśmienicie. - W dojrzałym owocu trzeba wyciąć otwór, wyjąć miąższ, odrzucić nasionka. Doskonałydo lodów, ciast, do gotowania z ryżem, ok. 30 zł za kg. |
||
- Zielony strąk długości ok. 10 cm, z charakterystycznymi prążkami. - Popularna w kuchni arabskiej i greckiej. Można ją gotować, piec, smażyć, dodawaćdo zup, potrawek, gulaszu, sałatek, ok. 20 zł za kg. |
||
- Żółta, o woskowatej skórce i soczystym miąższu. Po przekrojeniu owoc ma kształt gwiazdy. - Obraną można dodawać do sałatek owocowych i pikantnych, dekorować potrawy inapoje, przetartą do koktajli, ok. 5 zł szt. |
||
- Jej skórka może być zielona, czerwona, fioletowa. Pod nią znajduje się słodki miąższ, otaczający jadalne pestki. - Umyte owoce wystarczy przekroić i jeść łyżeczką. Miąższ dodaje się do sałatek,napojów, sorbetów, sosów, musów, kremów, ok. 7 zł szt. |
Egzotyczne owoce
Choć kuszą ciekawym wyglądem, zazwyczaj poprzestajemy na ich oglądaniu, bo nie wiemy, jak je jeść.