Czy wiesz, że wasabi w polskim sushi barze to zwykły chrzan z gorczycą i barwnikiem?

Czy wiesz, że wasabi w polskim sushi barze to zwykły chrzan z gorczycą i barwnikiem? fot. Czywiesz.pl
Oryginalne wasabi to chrzan japoński, przyprawa stosowana w kuchni japońskiej, głównie jako dodatek do sushi.
/ 24.11.2017 10:45
Czy wiesz, że wasabi w polskim sushi barze to zwykły chrzan z gorczycą i barwnikiem? fot. Czywiesz.pl

Co więcej kupuje się go w proszku i rozrabia z wodą na "ciasto".

Oryginalna roślinka, z której powstaje wasabi rośnie wysoko w górach Japonii w korytach strumieni. Jest jej mało, a sprowadzenie byłoby ogromnie drogie.

Sprawdźcie na stronach sklepów z rzeczami do sushi, że wasabi to proszek w saszetkach lub puszkach.

Autor: ~mar

Redakcja poleca

REKLAMA