Upalne dni nie zachęcają Cię do gotowania obiadu złożonego z dwóch dań? Na samą myśl o temperaturze panującej w kuchni, tracisz zapał? Jeśli tak, przygotuj lekki chłodnik. Wystarczy jogurt naturalny i kefir, aby wyczarować to proste i orzeźwiające danie obiadowe. A na deser zdrowa porcja wapnia - lody domowe.
Chłodny sposób bycia
Zaskocz rodzinę i przygotuj im chłodnik litewski. To doskonała propozycja obiadowa na letnie popołudnie. Duży pęczek boćwiny (wraz z młodymi buraczkami) umyj i posiekaj. Obrane buraczki pokrój w kostkę. Włóż wszystko do garnka, zalej 120 ml wody i duś przez 10 minut. Odstaw
do wystygnięcia. Następnie wymieszaj z 1,5 litra kefiru (możesz zastąpić go jogurtem naturalnym) i 125 ml kwaśnej śmietany. Dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanego koperku i 2 pokrojone w drobną kostkę ogórki. Posól do smaku i odstaw na 1,5 godziny do lodówki. Chłodnik możesz przyozdobić szczypiorkiem lub ugotowanym na twardo pokrojonym jajkiem.
Masz ochotę na danie bardziej egzotyczne? Wypróbuj chłodnik z avocado. 2 dojrzałe owoce avocado obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do 1 litra schłodzonego jogurtu naturalnego (np. firmy Campina). Dodaj 2 mocno dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki. Wlej łyżkę maggi, zmiksuj wszystko. 2 owoce kiwi i ogórek pokrój w plasterki, a małą cebulkę w drobną kosteczkę. 2 łodygi selera naciowego drobno pokrój, wcześniej ściągając z selera włókna. Posiekaj pęczek natki pietruszki. Rozdrobnione produkty wymieszaj ze zmiksowaną masą jogurtową, dopraw solą i pieprzem do smaku. Taki obiad to idealne danie na lato. Nie tylko dostarcza niezbędnej porcji energii i witamin, ale także pomaga całej rodzinie przetrwać upały.
Mroźna pokusa
Po obiedzie czas na deser. W gorący dzień najlepsze będą pyszne domowe lody, nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne. Aby przygotować lody jogurtowe umyj 2 jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 3 szklanki cukru na puszystą masę, wymieszaj ze szklanką jogurtu naturalnego (np. Campina). Białka ubij na sztywną pianę, pół szklanki śmietany kremówki schłódź, po czym również ubij. Białka i śmietanę dodaj do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszaj, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Pamiętaj żeby mieszać lody co jakiś czas, aby uzyskać gładką konsystencję. Przed podaniem możesz posypać swój smakołyk malinami, ewentualnie udekorować czereśnią lub posiekanymi orzechami. Jeśli lubisz lody owocowe, do masy dodaj 30 dag dowolnych owoców sezonowych (maliny, truskawki, borówki, jagody itp.)
Wielbicielom lodów bakaliowych polecamy lody rodzynkowe. Do ich przygotowania potrzebujesz 250 ml jogurtu naturalnego, 100g rodzynek, pół kilograma sera mascarpone, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 25ml rumu oraz 2 łyżki miodu. Rodzynki ugotuj z 250 ml wody, dodając cukier i miód. Pod koniec wlej rum i pozostaw do wystygnięcia. Utrzyj żółtka. Jogurt naturalny zmieszaj z serem mascarpone i żółtkami. Następnie dodaj ubite białka i rodzynki, wymieszaj i umieść w formie. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Mieszaj kilkakrotnie. Kiedy będą gotowe, przełóż je do miseczek, udekoruj rodzynkami i czekoladą. Smacznego!