fot. Fotolia
Przepis na wielkanocną babkę marmurkową z bakaliami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Sok z ½ cytryny (lub limonki)
- 4 jajka
- 4 łyżeczki kakao
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g rodzynek sułtanek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
- Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.
- Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i rodzynki sułtanki, do drugiej mąkę bez kakao oraz żurawinę.
- Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 °C.
- Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.
Źródło: Materiały prasowe Appetita Domowe Sekrety/ Siesta
Zobacz także: Babka marmurkowa z majonezem