Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 7 łyżek oleju kukurydzianego
- jajko
- 1 szkl. gorącej wody
Na farsz:
- 45 dag wołowiny
- 1 łyżka masła
- cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oliwek
- szczypior
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- ostra papryka
- kumin
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na pół godziny.
- Podziel je na małe kawałki, uformuj z nich kule, rozwałkuj na cienkie placki.
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju i maśle. Dodaj mielone mięso, rodzynki i przyprawy, przesmaż. Podlej wodą, duś ok. 10 min. Wystudź, schłodź.
- Wymieszaj z ugotowanymi, posiekanymi jajkami, oliwkami i szczypiorem. Farszem napełniaj pierogi, zlep. Usmaż na oleju.