Przygotowanie:
-
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na pół godziny.
-
Podziel je na małe kawałki, uformuj z nich kule, rozwałkuj na cienkie placki.
-
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju i maśle. Dodaj mielone mięso, rodzynki i przyprawy, przesmaż. Podlej wodą, duś ok. 10 min. Wystudź, schłodź.
-
Wymieszaj z ugotowanymi, posiekanymi jajkami, oliwkami i szczypiorem. Farszem napełniaj pierogi, zlep. Usmaż na oleju.
Empanady można także piec. Wtedy jednak trzeba przygotować nieco inne ciasto: 1,5 szklanki mąki wsypać do miski, dodać ok. 10 dag masła i pokruszyć składniki w palcach. Stopniowo, wlewając szklankę osolonej wody, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Pozostawić je w temperaturze pokojowej przynajmniej na pół godziny. Ciasto dzielić na małe kulki i cienko je rozwałkowywać. Pierogi z farszem ułożyć w natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C.