Reklama

Pomarańcza to jeden z najbardziej lubianych owoców. Nie tylko ze względu na swój smak, ale również na właściwości - to prawdziwa bomba pełna witaminy C! Sezon na pomarańcze trwa wtedy, gdy w naszym kraju cierpimy akurat na brak owoców sezonowych. Najlepsze cytrusy można kupić podczas zimowych miesięcy. A co zrobić z pomarańczy? Chociaż pyszne są jedzone na surowo, wiele osób przyrządza z nich smakowity, zdrowy sok. Pomysłów jest jednak wiele - pomarańcza to idealny składnik wielu deserów... i nie tylko!

Reklama

Przepis na naleśniki z pomarańczą

Oto składniki na naleśniki z pomarańczą:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego

Na nadzienie:

  • 3 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • odrobina świeżego, startego imbiru,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka rodzynek.

Jak zrobić naleśniki z pomarańczą? Składniki ciasta naleśnikowego wymieszaj. Smaż na rozgrzanej, leciutko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywieralną. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, kiedy tylko przy potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik będzie się poruszał, czyli przestanie przywierać do patelni.

Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę z jednej, resztę obierz, wytnij miąższ. Na rozgrzaną oliwę wrzuć skórkę pomarańczową, następnie cząstki pomarańczy chwilkę duś i dodaj miód, cynamon oraz imbir. Możesz też dodać rodzynki. Powstałym farszem posmaruj naleśniki i składaj.

Czytaj też na temat wartości odżywczych pomarańczy

Przepis na rogaliki z pomarańczą

Oto składniki na rogaliki z pomarańczą:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 30 dag dżemu pomarańczowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • jajko.

Jak zrobić rogaliki z pomarańczą? Pomarańcze obierz, powycinaj z niej cząstki pomarańczy bez błonek, osącz z nadmiaru soku. Ciasto rozwiń i potnij na trójkąty prostokątne. Po dwa trójkąty sklejaj razem za pomocą roztrzepanego jajka. Na kawałkach ciasta rozsmaruj dżem pomarańczowy. Na dżemie ułóż kawałki pomarańczy i posyp bułką tartą.

Rogi trójkątów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Trójkąty zwiń w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki przełóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu zdejmij z blachy i przełóż na paterę.

Reklama

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Sprawdź poniżej więcej przepisów z pomarańczą:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...