Reklama

Mleko kokosowe, to inaczej mleko roślinne, które jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego. Mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub weganie – osoby na diecie powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż jest wysokokaloryczne. Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do przygotowania zupy tajskiej, kurczaka w mleku kokosowym lub ciasta z mlekiem kokosowym. Jak je przygotować? Mamy dla was przepisy!

Reklama

Zupa z mlekiem kokosowym: przepis

Oto składniki na zupę tajską z mlekiem kokosowym:

  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka wywaru mięsnego
  • 5 cm korzenia świeżego imbiru
  • gałązka trawy cytrynowej
  • 0,5 kilograma piersi z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka pasty chili
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • 3-4 listki świeżej kolendry

Jak zrobić zupę z mlekiem kokosowym?

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, wywar mięsny, imbir i trawę cytrynową. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy kurczaka

pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki, pieczarki, sok z limonki, sos rybny, cukier i pastę z chili. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Na koniec wyciągamy trawę cytrynową z rondelka. Dekorujemy zupę tajską z mlekiem kokosowym bazylią i kolendrą.

Idealnie smakuje z dodatkiem ryżu lub makaronu sojowego.

Kurczak w mleku kokosowym: przepis

Oto składniki na kurczaka w mleku kokosowym:

  • pół kilograma piersi z kurczaka
  • szklanka octu jabłkowego
  • 5 łyżeczek posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • pieprz
  • łyżka cukru
  • puszka mleka kokosowego

Jak zrobić kurczaka w mleku kokosowym?

Wkładamy do miski wszystkie składniki i marynujemy kurczaka przez 2-3 godziny w lodówce. Następnie dusimy całość w rondlu, aż kurczak zmięknie. Wyjmujemy kurczaka i redukujemy sos do uzyskania gęstej konsystencji. Kurczaka w mleku kokosowym najlepiej serwować z ryżem lub makaronem sojowym.

Ciasto z mlekiem kokosowym: przepis

Oto składniki na ciasto z mlekiem kokosowym:

  • 170 gram masła
  • Pół szklanki mleka kokosowego
  • 300 gram cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 250 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. W mikserze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy następnie jajka i przesianą mąkę. Wlewamy do masy mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Formę do ciasta z mlekiem kokosowym smarujemy dowolnym tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Ciasto z mlekiem kokosowym pieczemy przez 70 minut do suchego patyczka.

Reklama

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 9 przepisów na dania z mlekiem kokosowym!

Reklama
Reklama
Reklama