Reklama

Aby przygotować pyszne jesienne potrawy, potrzebujesz przede wszystkim sezonowych składników oraz korzennych, rozgrzewających przypraw. Sięgnij przede wszystkim po różne odmiany dyni oraz po grzyby - najlepiej własnoręcznie zebrane i ususzone. Poznaj nasze propozycje na pyszne jesienne dania.

Reklama

Spis treści:

  1. Faszerowana dynia
  2. Zupa krem z dyni
  3. Curry z kurczakiem
  4. Zupa grzybowa
  5. Zupa krem z grzybów
  6. Makaron z sosem grzybowym

Jesienne potrawy: faszerowana dynia

Rodzaje dyni można by wymieniać w nieskończoność - każda z nich sprawdzi się do innego przepisu. Jedne będą idealne do deserów, inne do blendowania, a jeszcze inne do pieczenia czy przetworów. Do faszerowania sprawdza się dynia makaronowa oraz piżmowa. Mają podłużny kształt, dzięki czemu łatwo stworzyć łódeczkę na farsz.

Składniki:

  • średnia dynia piżmowa,
  • 120 g komosy ryżowej,
  • 100 g ciecierzycy,
  • 100 g żurawiny (suszonej lub świeżej),
  • ulubiona zielenina (jarmuż, rukola, roszponka),
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy, a dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż środek z pestkami. Dynię wysmaruj w środku oliwą lub masłem, obsyp solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika.
  2. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.
  3. W tym czasie ugotuj komosę ryżową (jest gotowa wtedy, kiedy z ziarenek będą wystawać "ogonki"). Świeżą żurawinę umyj i przekrój na połówki.
  4. Ugotowaną komosę przełóż do miski, wymieszaj z żurawiną, ciecierzycą oraz przyprawami. Dodaj także łyżeczkę dowolnego oleju. Kiedy komosa lekko się wystudzi, do miski dodaj posiekaną zieleninę.
  5. Upieczoną dynię lekko wystudź i nafaszeruj przygotowaną mieszanką. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.
fot. Jesienne potrawy: faszerowana dynia/Adobe Stock, sveta_zarzamora

Jesienne potrawy: zupa krem z dyni

Jeśli chodzi o potrawy z dyni, najpopularniejsza jest kremowa, rozgrzewająca zupa. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i podawać z ciepłą grzanką, pestkami dyni i rukolą.

Składniki:

  • dynia Hokkaido,
  • 2 średnie papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka mielonej papryki,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta pieprzu cayenne lub chilli,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i przekrój. Nie musisz obierać tej odmiany, ma jadalną skórkę.
  2. Wydrąż miąższ z pestkami, a następnie pokrój dynię na kawałki. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i również pokrój na kawałki. Nie musisz się starać, wszystko będzie zblendowane.
  3. Dodaj obrane ząbki czosnku i wszystkie warzywa dokładnie obtocz w mieszance oliwy, mielonej papryki, soli oraz pieprzu. Następnie przełóż na blachę i piecz w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
  4. Upieczoną dynię, paprykę i czosnek przełóż do rondelka i zalej bulionem. Następnie zblenduj całość i zagotuj.
  5. Gotując, dodaj pozostałe przyprawy oraz sok z cytryny. Podawaj z kleksem śmietany i suszonymi pestkami dyni.
fot. Jesienne potrawy: zupa krem z dyni/Adobe Stock, New Africa

Jesienne potrawy: curry z kurczakiem

Curry nie jest typową jesienną potrawą, ale przyjemnie rozgrzewa w chłodne popołudnia, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako sycący, pożywny obiad. Możesz podawać je z ryżem, kaszą lub jeść z chrupiącą, gorącą grzanką.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 ml jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • mała papryczka chilli (opcjonalnie),
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Jogurt lub mleko wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Papryczkę chilli umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż kurczaka, aż się zrumieni.
  4. Dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Całość podsmażaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, a następnie dodaj jogurt lub mleko i przyprawy.
  6. Wymieszaj dokładnie, aby całość nabrała czerwonopomarańczowego koloru. Dodaj sok z cytryny i limonki, ponownie zamieszaj i przełóż na talerze.
  7. Udekoruj posiekaną pietruszką oraz papryczkami chilli.
fot. Jesienne potrawy: curry z kurczakiem/Adobe Stock, lilechka75

Jesienne potrawy: zupa grzybowa

W wielu częściach Polski zupa grzybowa jest tradycyjną regionalną potrawą wigilijną, tuż obok barszczu czerwonego. Jesienią możesz ją przygotować ze świeżo zebranych grzybów, które uwalniają wspaniały aromat po całym domu.

Składniki:

  • 700 g świeżych leśnych grzybów,
  • garść suszonych grzybów,
  • litr bulionu,
  • łyżka oliwy,
  • średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie podsmaż na oliwie w dużym garnku.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek zrumieni, zalej całość bulionem, dodaj pokrojone grzyby i zagotuj.
  3. Wrzuć listki laurowe oraz ziele angielskie, a także dopraw solą i pieprzem.
  4. Wrzuć suszone grzyby i gotuj ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną, a z zupy zacznie się uwalniać przyjemny aromat.
  5. Opcjonalnie możesz dodać także pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Ugotowaną zupę przelej do misek i udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj z ciepłą grzanką.
fot. Jesienne potrawy: zupa grzybowa/Adobe Stock, lilechka75

Jesienne potrawy: zupa krem z grzybów

Jeśli zdecydowanie wolisz kremowe, aksamitne zupy, ten przepis jest dla ciebie. Świeże grzyby są idealne do blendowania, a zupę możesz przygotować w wersji łagodnej lub nieco bardziej pikantnej.

Składniki:

  • 800 g świeżych leśnych grzybów,
  • średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wyjmij z lodówki, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
  2. Grzyby umyj i pokrój w kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj grzyby.
  4. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Następnie zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 20-30 minut, aż grzyby zmiękną.
  5. Następnie lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj ją na gładki krem. Dodaj resztę przypraw i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
fot. Jesienne potrawy: zupa krem z grzybów/Adobe Stock, Iryna Melnyk

Jesienne potrawy: makaron z grzybowym sosem

Grzybowy sos to kolejna obowiązkowa pozycja w jesiennym jadłospisie, szczególnie jeśli jesteś fanką zbierania grzybów lub masz w domu prawdziwego grzybiarza.

Składniki:

  • 600 g dowolnych grzybów leśnych,
  • makaron spaghetti,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g żółtego, startego sera,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • świeży rozmaryn,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Grzyby umyj i pokrój część na kawałki, a część zostaw w pierwotnej formie.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
  5. Zalej całość śmietanką, dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie dodaj starty ser i jeszcze raz zamieszaj, aby dobrze się rozpuścił.
  6. Do patelni dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżą pietruszką lub gałązkami rozmarynu.
fot. Jesienne potrawy: makaron z sosem grzybowym/Adobe Stock, beats_
Reklama

Zobacz także przepisy na inne jesienne potrawy:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...