Reklama

Jak się robi tradycyjny pasztet świąteczny, aby nie był suchy i pysznie smakował zarówno na chlebie, jak i samodzielnie? Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników oraz dobre przygotowanie mięsa. Musi ono być soczyste, aby gotowy pasztet był gładki i aksamitny.

Reklama

Spis treści:

  1. Pasztet świąteczny z indyka
  2. Pasztet świąteczny z żurawiną
  3. Pasztet świąteczny z pistacjami

Pasztet świąteczny z indyka

Mięso z indyka jest soczyste, wychodzi gładkie i jest uważane za jedno z najzdrowszych mięs. Ten kremowy pasztet jest idealny na święta, ale także na inne uroczystości i spotkania z bliskimi.

Składniki:

  • 500 g fileta z indyka,
  • 300 g podudzia z indyka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 średnie cebule,
  • duża natka pietruszki,
  • miękka bułka,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę oraz jedną cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej wodą (ok. 2 litrami). Dodaj także listki laurowe, ziele angielskie i sól oraz pieprz.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1.5-2 godziny. Następnie wystudź.
  3. Następnie do miski włóż bułkę i zalej gotowym bulionem, a następnie odstaw na ok. 10 minut. Bułka musi w całości nasiąknąć płynem.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki, umyte mięso.
  5. Podsmaż, a następnie duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  6. Gotowe mięso z cebulą i czosnkiem, warzywa z bulionu, bułkę oraz przyprawy zmiel w maszynce do mięsa lub przy pomocy blendera. Masa powinna być gładka i bardzo kremowa. Dodaj do niej jajka i wymieszaj całość.
  7. Przełóż do formy keksowej wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, a następnie włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 50 minut.
  8. Studź w formie.
fot. Pasztet świąteczny z indyka/Adobe Stock, gkrphoto

Pasztet świąteczny z żurawiną

Żurawina, świeża czy suszona, to prawdziwy smak świąt. Można ją wykorzystać do dżemów, sosów, a także syropów do herbaty. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów. Idealnie podkreśli ich smak i doda odrobiny słodyczy. Także pasztet wegetariański z żurawiną będzie smakował doskonale.

Składniki:

  • kilogram mięsa wieprzowego,
  • 200 g boczku,
  • 120 g wątróbki wieprzowej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 4-5 cebul,
  • 2 jajka,
  • bułka,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • kilka listków ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wymocz w wodzie przynajmniej przez godzinę.
  2. Mięso oraz wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  3. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe, a następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  4. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i gotuj na małym ogniu ok. godzinę.
  5. Następnie przecedź i bulionem zalej bułkę i pozostaw na ok. 10 minut, aby nasiąkła.
  6. Grzyby, mięso, warzywa oraz namoczoną bułkę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiel. Dodaj żurawinę, jajka oraz dopraw do smaku.
  7. Wymieszaj całość, a następnie przełóż masę do keksówki.
  8. Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut, do suchego patyczka.
fot. Pasztet świąteczny na Boże Narodzenie/Adobe Stock, teressa

Pasztet świąteczny z pistacjami

Pistacje idealnie dopełniają smak świątecznych pasztetów, zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Możesz użyć zarówno naturalnych, jak i lekko solonych orzechów. Pasztet z orzechami sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Wielkanoc oraz inne rodzinne okazje.

Składniki:

  • 330 g schabu wieprzowego,
  • 150 g boczku,
  • 200 g karczku wieprzowego,
  • 100 g wątróbki wieprzowej,
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 jajka,
  • bułka,
  • sól i pieprz,
  • 60 g pistacji,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa obierz i wrzuć wszystko do garnka.
  2. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie zalej ok. 2 litrami wody.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj ok. 1.5 godziny i wystudź.
  4. Odcedzony wywar przelej do dwóch misek. Do jednej włóż bułkę, a do drugiej - pokrojone na pół pistacje.
  5. Pozostaw, aż orzechy zmiękną, a bułka dobrze nasiąknie bulionem.
  6. Mięso, warzywa, miękkie masło oraz przyprawy przełóż do miski. Dodaj bułkę, a następnie całość dokładnie zmiel.
  7. Dodaj jajka oraz pistacje. Całość wymieszaj i przełóż do keksówki wysmarowanej olejem.
  8. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut.
fot. Świąteczny pasztet/Adobe Stock, Anatoly Repin
Reklama

Zobacz także inne przepisy na mięsne i warzywne pasztety:

Reklama
Reklama
Reklama