Te pyszne ciasta wiosenne zrobisz w kilka chwil: przygotuj je z klasycznego biszkoptu, serowej masy i świeżych owoców
Ciasto wiosenne najlepiej smakuje w towarzystwie serowej masy, galaretki oraz świeżych owoców. Możesz przygotować je na bazie biszkoptu albo masy na sernik. Wiosenne smaki podkreśli także cytryna, posiekane orzechy oraz owocowe dżemy. Zobacz te przepisy na wiosenne ciasto i zaskocz bliskich pysznym deserem.

Ciasto z wiosenną nutą przygotujesz ze składników, które na pewno masz w domu. Zamiast świeżych owoców możesz wykorzystać zeszłoroczne mrożonki, a do lekkich kremów wykorzystaj sok z cytryny i prawdziwą wanilię. Oto ciekawe pomysły na wiosenne ciasta.
Spis treści:
Wiosenne ciasto marchewkowe
Choć ciasto marchewkowe kojarzy się z jesienią, możesz przygotować je także w wersji wiosennej, zmieniając przede wszystkim zestaw przypraw oraz dodatki.
Składniki:
- 5-6 marchewek (ok. 350 g przed obraniem),
- 250 g mąki pszennej,
- 160 ml oleju,
- 3 jajka,
- 180 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka soku z cytryny,
- płaska łyżka cukru pudru,
- woda i cukier puder na lukier.
Sposób przygotowania:
- Ważne! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mieszankę cukru zwykłego i wanilinowego.
- Cały czas miksuj, aż masa stanie się lśniąca i puszysta.
- Pod koniec zmniejsz obroty i powoli, partiami dolewaj olej.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką.
- Do masy dodaj sok z cytryny i startą na drobnych oczkach marchew, a następnie wymieszaj i całość przelej do formy lub keksówki. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut.
- Po wystudzeniu udekoruj domowym lukrem, mieszając cukier puder z niewielką ilością wody. Możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.

Wiosenny sernik cytrynowy
Sernik smakuje doskonale w wersji cytrynowej i jest genialnym szybkim ciastem do kawy. Jeśli wolisz opcję biszkoptową, a jednocześnie lubisz orzeźwiające nuty w wypiekach, możesz przygotować też pyszny cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji.
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego,
- 300 g herbatników,
- 4 jajka,
- 180 g cukru,
- 200 g mascarpone,
- 50 g masła,
- skórka i sok z cytryny,
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Herbatniki zmiażdż przy pomocy malaksera, moździerza lub tłuczka.
- Połącz herbatniki z wystudzonym masłem, tak aby powstała gęsta masa. Wyłóż nią całe dno formy. Opcjonalnie możesz także wyłożyć boki.
- Do miski włóż twaróg, mascarpone i cukier. Ubij na średnich obrotach miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą.
- Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Kiedy masa będzie jednolita, dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
- Do masy dodaj połowę skórki cytrynowej, przelej całość do formy i wstaw do piekarnika (160 stopni) na ok. godzinę.
- Upieczony sernik udekoruj skórką cytrynową.

Wiosenne ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe może być przygotowane z kremem czekoladowym albo lekką masą śmietankową. Świetnie smakuje z lukrem, dodatkiem dżemu, a także masą budyniową. Ciasto z orzechami najlepiej przygotować z mieszanki różnych orzechów - wtedy będzie miało ciekawą strukturę.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 160 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 100 g posiekanych orzechów,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone,
- 120 g cukru pudru,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 50 g miękkiego masła,
- galaretka cytrynowa lub przezroczysta,
- 3-4 banany.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
- Dodaj żółtka i wymieszaj całość szpatułką.
- Do środka przesiej obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj ostrożnie. Przelej masę do formy i piecz w 160 stopniach przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Gotowy biszkopt wystudź. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw.
- Przygotuj masę. Do miski przełóż serek mascarpone, cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.
- Następnie zmiksuj z miękkim masłem.
- Banany pokrój w plasterki, a wystudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Pierwszy blat włóż do formy, posmaruj połową masy, ułóż na wierzchu banany i przykryj drugim blatem.
- Wyłóż drugą porcję masy, kolejną porcję bananów. Połowę wystudzonej, ale wciąż płynnej galaretkę przelej na wierzch.
- Odstaw do lodówki do stężenia.
- Wskazówka: zamiast bananów możesz wykorzystać dowolne owoce. Świetnie sprawdzą się np. truskawki, maliny lub borówki.

Zobacz też inne przepisy na ciasta: