Reklama

Ciasto z wiosenną nutą przygotujesz ze składników, które na pewno masz w domu. Zamiast świeżych owoców możesz wykorzystać zeszłoroczne mrożonki, a do lekkich kremów wykorzystaj sok z cytryny i prawdziwą wanilię. Oto ciekawe pomysły na wiosenne ciasta.

Reklama

Spis treści:

  1. Wiosenne ciasto marchewkowe
  2. Wiosenny sernik cytrynowy
  3. Wiosenne ciasto orzechowe

Wiosenne ciasto marchewkowe

Choć ciasto marchewkowe kojarzy się z jesienią, możesz przygotować je także w wersji wiosennej, zmieniając przede wszystkim zestaw przypraw oraz dodatki.

Składniki:

  • 5-6 marchewek (ok. 350 g przed obraniem),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 160 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 180 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżka cukru pudru,
  • woda i cukier puder na lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Ważne! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj mieszankę cukru zwykłego i wanilinowego.
  3. Cały czas miksuj, aż masa stanie się lśniąca i puszysta.
  4. Pod koniec zmniejsz obroty i powoli, partiami dolewaj olej.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką.
  6. Do masy dodaj sok z cytryny i startą na drobnych oczkach marchew, a następnie wymieszaj i całość przelej do formy lub keksówki. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut.
  7. Po wystudzeniu udekoruj domowym lukrem, mieszając cukier puder z niewielką ilością wody. Możesz dodać też odrobinę soku z cytryny.
fot. Ciasto wiosenne marchewkowe/Adobe Stock, marysckin

Wiosenny sernik cytrynowy

Sernik smakuje doskonale w wersji cytrynowej i jest genialnym szybkim ciastem do kawy. Jeśli wolisz opcję biszkoptową, a jednocześnie lubisz orzeźwiające nuty w wypiekach, możesz przygotować też pyszny cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji.

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 300 g herbatników,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 200 g mascarpone,
  • 50 g masła,
  • skórka i sok z cytryny,
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Herbatniki zmiażdż przy pomocy malaksera, moździerza lub tłuczka.
  2. Połącz herbatniki z wystudzonym masłem, tak aby powstała gęsta masa. Wyłóż nią całe dno formy. Opcjonalnie możesz także wyłożyć boki.
  3. Do miski włóż twaróg, mascarpone i cukier. Ubij na średnich obrotach miksera, a kiedy wszystkie składniki się połączą.
  4. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  5. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką lub zmiksuj krótko na niskich obrotach.
  6. Do masy dodaj połowę skórki cytrynowej, przelej całość do formy i wstaw do piekarnika (160 stopni) na ok. godzinę.
  7. Upieczony sernik udekoruj skórką cytrynową.
fot. Wiosenne ciasto: sernik cytrynowy/Adobe Stock, Inga

Wiosenne ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe może być przygotowane z kremem czekoladowym albo lekką masą śmietankową. Świetnie smakuje z lukrem, dodatkiem dżemu, a także masą budyniową. Ciasto z orzechami najlepiej przygotować z mieszanki różnych orzechów - wtedy będzie miało ciekawą strukturę.

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 100 g posiekanych orzechów,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 120 g cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 50 g miękkiego masła,
  • galaretka cytrynowa lub przezroczysta,
  • 3-4 banany.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  2. Dodaj żółtka i wymieszaj całość szpatułką.
  3. Do środka przesiej obie mąki i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj ostrożnie. Przelej masę do formy i piecz w 160 stopniach przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  5. Gotowy biszkopt wystudź. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw.
  6. Przygotuj masę. Do miski przełóż serek mascarpone, cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość zmiksuj na puszystą masę.
  7. Następnie zmiksuj z miękkim masłem.
  8. Banany pokrój w plasterki, a wystudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Pierwszy blat włóż do formy, posmaruj połową masy, ułóż na wierzchu banany i przykryj drugim blatem.
  9. Wyłóż drugą porcję masy, kolejną porcję bananów. Połowę wystudzonej, ale wciąż płynnej galaretkę przelej na wierzch.
  10. Odstaw do lodówki do stężenia.
  11. Wskazówka: zamiast bananów możesz wykorzystać dowolne owoce. Świetnie sprawdzą się np. truskawki, maliny lub borówki.
fot. Wiosenne ciasto orzechowe/Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Reklama

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...