Reklama

Dla wielu smakoszy tradycyjny obiad musi składać się z mięsa w roli głównej: duszonego, smażonego czy pieczonego, w akompaniamencie ziemniaków lub kasz. Taka potrawa zajmuje jednak czas i jest pracochłonna: warto wypróbować przepisy na szybkie dania z warzywami, które będą smaczne i sycące.

Reklama

Zapiekanka warzywna z makaronem

Składniki:

  • 400 g makaronu penne,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • pół małego brokuła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • parmezan,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Warzywa umyj, marchew i cebulę obierz, pokrój w talarki. Brokuł podziel na mniejsze cząstki.
  3. Pomidory umyj, skórkę natnij na krzyż, sparz we wrzątku. Obierz, pokrój w małą kostkę, usuń stwardniałe kawałki.
  4. Na oliwie podsmaż lekko marchew, cebulę, czosnek i czosnek.
  5. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Warzywa dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. W naczyniu żaroodpornym umieść makaron i warzywa, zalej wszystko śmietaną i posyp parmezanem.
  8. Szybkie danie z warzywami i makaronem wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 25–30 min.
fot. Adobe Stock

Tarta ze szpinakiem, papryką i fetą

Składniki:

  • ok. 300 g ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o grubości ok. 3 mm),
  • 250 g szpinaku,
  • kawałków suszonych pomidorów ze słoika,
  • papryka czerwona,
  • 250 g ricotty,
  • 200 g sera feta,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki papryki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • duża szczypta tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak opłucz i osusz, włóż do garnka i poczekaj, aż zwiędnie. Wyłóż na sitko.
  2. Do miski włóż sery, jajko, posiekaną natkę (zostaw ok. 1 łyżkę do dekoracji) i przypraw, dodaj suszone pomidory. Wymieszaj łyżką.
  3. Piekarnik nagrzej do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż ciasto, a na nie nadzienie z pominięciem brzegów. Przykryj plasterkami pomidorów, papryką pokrojoną w kostkę. Posyp przyprawami.
  4. Szybkie danie warzywne wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
  5. Upieczoną tartę z warzywami oprósz posiekaną natką.
fot. Adobe Stock

Makaron z pieczoną papryką, cukinią i pomidorami

Składniki:

  • ok. 400 g ugotowanego makaronu,
  • 5 aromatycznych pomidorów,
  • pół batata,
  • 4 słusznej wielkości ząbki czosnku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 papryki (najlepiej żółta i czerwona),
  • 2-3 gałązki tymianku oraz tymianek otarty,
  • oliwa z oliwek,
  • parmezan,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj, batat obierz, czosnku nie obieraj.
  2. Paprykę pokrój w większe części, pomidory w ćwiartki, cukinię w talarki, batata w kostkę lub w paski.
  3. Piekarnik nastaw na 200°C.
  4. Na blasze rozłóż warzywa, skrop oliwą i posyp tymiankiem i połóż też gałązki oraz ząbki czosnku.
  5. Warzywa piecz przez 8-10 minut, potem przełóż do kielicha blendera i blenduj na gładki krem. Dopraw oliwą, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ugotuj makaron penne lub pappardelle albo gnocchi. Polej sosem, oprósz parmezanem.
fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz więcej przepisów na szybkie dania z warzyw:

Reklama
Reklama
Reklama