Schab na Wielkanoc - 15 sprawdzonych przepisów z babcinej kuchni

schab na Wielkanoc fot. Adobe Stock, fahrwasser
Schab na Wielkanoc może być przyrządzony saute, z minimum koniecznych przypraw. Możesz go jednak zaserwować z aromatycznym farszem albo w otoczeniu owoców - na świątecznym stole często pojawia się np. schab pieczony z jabłkami. W każdym przypadku ważne jest, aby schab na Wielkanoc wyszedł soczysty, a nie suchy.
Weronika Kwaśniak / 17.03.2022 10:33
schab na Wielkanoc fot. Adobe Stock, fahrwasser

Schab na Wielkanoc powinien być pieczony w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. To mięso jest z natury dość suche, a proces pieczenia może pozbawić je całej wilgoci. Musisz więc temu zapobiec, piekąc schab w folii. Schab to idealny pomysł na wielkanocny obiad.

Spis treści:

  1. Z jabłkami
  2. Ze śliwką
  3. Pieczony

Schab na Wielkanoc z jabłkami

Składniki:

  • ok. 800 g schabu,
  • 2 jabłka,
  • 3 czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • szklanka bulionu,
  • olej,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • pieprz, 
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz, oprósz wszystkimi przyprawami.
  2. Obierz czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Natrzyj nim mięso.
  3. Skrop olejem. Schab w przyprawach umieść w lodówce co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, schab ponacinaj. Powinno to trochę przypominać nacięcia do kotletów, ale nie przecinaj mięsa do końca.
  5. Nacięcia w schabie również oprósz wszystkimi przyprawami.
  6. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na plasterki, skrop delikatnie cytryną.
  7. Plasterki jabłek powkładaj w nacięcia schabu.
  8. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym lub rękawie z folii. Wierzch mięsa znowu skrop olejem, dookoła schabu poukładaj pozostałe kawałki jabłek.
  9. Całość zalej bulionem. 
  10. Schab na Wielkanoc piecz przez około 50 minut w 180 stopniach C.

schab na Wielkanoc z jabłkiem
fot. Schab na Wielkanoc z jabłkiem/Adobe Stock, zoryanchik

Schab na Wielkanoc ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • olej,
  • 300 g śliwek suszonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • szklanka bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz. Wykonaj w nim nacięcie wzdłuż, ale nie przecinaj mięsa do końca. 
  2. W nacięcie wsyp nieco przypraw. Wypełnij je śliwkami suszonymi, mocno dociskając.
  3. Kieszonkę wypełnioną śliwkami, zepnij wykałaczkami (będziesz potrzebować ok. 5-6 patyczków). 
  4. Wierzch pieczeni natrzyj przyprawami.
  5. Umieść schab w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym. Skrop mięso na Wielkanoc olejem, obłóż pozostałymi śliwkami suszonymi.
  6. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu, schab na Wielkanoc zalej gorącym bulionem.
  8. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach C.

schab na Wielkanoc ze śliwką
fot. Schab na Wielkanoc ze śliwką/Adobe Stock, Ccat82

Schab na Wielkanoc pieczony

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • olej,
  • 5 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz, ząbki zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
  3. Przyprawy wymieszaj razem, dodaj papkę z czosnku. Zmieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Papką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, zdejmij z mięsa nadmiar marynaty (przełóż do miseczki). Schab obsmaż na patelni z każdej strony - wystarczy chwila, aby mięso było lekko podsmażone.
  6. Podsmażony schab umieść w rękawie do pieczenia, natrzyj odłożoną marynatą.
  7. Piecz schab na Wielkanoc przez 80 minut w 180 stopniach C.

schab na Wielkanoc pieczony
fot. Schab na Wielkanoc pieczony/Adobe Stock, Brent Hofacker

Zobacz jeszcze 12 przepisów na schab na Wielkanoc:

Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno
Schab po warszawsku - przepis na tradycyjną przekąskę na zimno
Schab po warszawsku to pyszne mięso w galarecie z pastą jajeczno-chrzanową. Zobacz przepis krok po kroku.
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami z piekarnika to smaczne danie obiadowe, które można podawać na wiele sposobów. Oto łatwy przepis na soczystą pieczeń.
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie - pyszna przystawka nie tylko na święta. Przepis
Schab w galarecie to zimna przekąska, którą Polacy uwielbiają. To niskokaloryczna i pyszna alternatyw dla sklepowych wędlin. Schab najlepiej przygotować na dzień przed podaniem.
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Schab gotowany 10 minutowy. Prosty przepis na domową wędlinę
Prosty schab gotowany sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Wymaga tylko kilku składników.
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis na smaczny obiad
Roladki schabowe ze szpinakiem - przepis na smaczny obiad
Roladki ze schabu z dodatkiem szpinaku i sera to smaczne danie obiadowe. Sprawdź, jak łatwo zrobić roladki schabowe, które można podawać również na zimno.
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym. Zobacz sprawdzony przepis
Schab w sosie własnym to doskonały pomysł na obiad. Jest soczysty, miękki i smaczny. Oto przepis na schab, który posmakuje wszystkim domownikom.
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony - pyszny i soczysty. Zobacz przepis
Schab pieczony, który można jeść na ciepło i na zimno. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i zimna przekąska.
Roladki schabowe - przepis na roladki ze schabu
Roladki schabowe - przepis na roladki ze schabu
Roladki schabowe są kruche i delikatne, a farsz możesz modyfikować według własnego uznania!
Schab ze śliwką - przepis video na schab ze śliwką
Schab ze śliwką - przepis video na schab ze śliwką
Schab ze śliwką to danie, które możesz zaserwować nie tylko na Wielkanoc!
Świąteczny schab z owocami - przepis video
Świąteczny schab z owocami - przepis video
Zobacz przepis na świąteczny schab z owocami - możesz go serwować na ciepło lub na zimno!