Schab na Wielkanoc powinien być pieczony w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. To mięso jest z natury dość suche, a proces pieczenia może pozbawić je całej wilgoci. Musisz więc temu zapobiec, piekąc schab w folii. Schab to idealny pomysł na wielkanocny obiad.
Spis treści:
Schab na Wielkanoc z jabłkami
Składniki:
- ok. 800 g schabu,
- 2 jabłka,
- 3 czosnku,
- odrobina soku z cytryny,
- szklanka bulionu,
- olej,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz, oprósz wszystkimi przyprawami.
- Obierz czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Natrzyj nim mięso.
- Skrop olejem. Schab w przyprawach umieść w lodówce co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po upływie wyznaczonego czasu, schab ponacinaj. Powinno to trochę przypominać nacięcia do kotletów, ale nie przecinaj mięsa do końca.
- Nacięcia w schabie również oprósz wszystkimi przyprawami.
- Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój na plasterki, skrop delikatnie cytryną.
- Plasterki jabłek powkładaj w nacięcia schabu.
- Całość umieść w naczyniu żaroodpornym lub rękawie z folii. Wierzch mięsa znowu skrop olejem, dookoła schabu poukładaj pozostałe kawałki jabłek.
- Całość zalej bulionem.
- Schab na Wielkanoc piecz przez około 50 minut w 180 stopniach C.
fot. Schab na Wielkanoc z jabłkiem/Adobe Stock, zoryanchik
Schab na Wielkanoc ze śliwką
Składniki:
- 1 kg schabu,
- olej,
- 300 g śliwek suszonych,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- szklanka bulionu.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz. Wykonaj w nim nacięcie wzdłuż, ale nie przecinaj mięsa do końca.
- W nacięcie wsyp nieco przypraw. Wypełnij je śliwkami suszonymi, mocno dociskając.
- Kieszonkę wypełnioną śliwkami, zepnij wykałaczkami (będziesz potrzebować ok. 5-6 patyczków).
- Wierzch pieczeni natrzyj przyprawami.
- Umieść schab w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym. Skrop mięso na Wielkanoc olejem, obłóż pozostałymi śliwkami suszonymi.
- Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu, schab na Wielkanoc zalej gorącym bulionem.
- Piecz przez 60 minut w 180 stopniach C.
fot. Schab na Wielkanoc ze śliwką/Adobe Stock, Ccat82
Schab na Wielkanoc pieczony
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- majeranek,
- olej,
- 5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i osusz.
- Czosnek obierz, ząbki zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Przyprawy wymieszaj razem, dodaj papkę z czosnku. Zmieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Papką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Po upływie wyznaczonego czasu, zdejmij z mięsa nadmiar marynaty (przełóż do miseczki). Schab obsmaż na patelni z każdej strony - wystarczy chwila, aby mięso było lekko podsmażone.
- Podsmażony schab umieść w rękawie do pieczenia, natrzyj odłożoną marynatą.
- Piecz schab na Wielkanoc przez 80 minut w 180 stopniach C.
fot. Schab na Wielkanoc pieczony/Adobe Stock, Brent Hofacker
Zobacz jeszcze 12 przepisów na schab na Wielkanoc: