naleśniki, maleśnik, pomarańczy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

21 pomysłów na to, co zrobić z pomarańczy

Pomarańcza to świetny składnik deserów i idealny dodatek do mięs. Zobacz nasze inspiracje!
Weronika Kwaśniak / 11.04.2017 12:52
naleśniki, maleśnik, pomarańczy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pomarańcza to jeden z najbardziej lubianych owoców. Nie tylko ze względu na swój smak, ale również na właściwości - to prawdziwa bomba pełna witaminy C! Sezon na pomarańcze trwa wtedy, gdy w naszym kraju cierpimy akurat na brak owoców sezonowych. Najlepsze cytrusy można kupić podczas zimowych miesięcy. A co zrobić z pomarańczy? Chociaż pyszne są jedzone na surowo, wiele osób przyrządza z nich smakowity, zdrowy sok. Pomysłów jest jednak wiele - pomarańcza to idealny składnik wielu deserów... i nie tylko!

Przepis na naleśniki z pomarańczą

Oto składniki na naleśniki z pomarańczą:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego

Na nadzienie:

  • 3 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • odrobina świeżego, startego imbiru,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka rodzynek.

Jak zrobić naleśniki z pomarańczą? Składniki ciasta naleśnikowego wymieszaj. Smaż na rozgrzanej, leciutko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywieralną. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, kiedy tylko przy potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik będzie się poruszał, czyli przestanie przywierać do patelni.

Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę z jednej, resztę obierz, wytnij miąższ. Na rozgrzaną oliwę wrzuć skórkę pomarańczową, następnie cząstki pomarańczy chwilkę duś i dodaj miód, cynamon oraz imbir. Możesz też dodać rodzynki. Powstałym farszem posmaruj naleśniki i składaj.

Czytaj też na temat wartości odżywczych pomarańczy

Przepis na rogaliki z pomarańczą

Oto składniki na rogaliki z pomarańczą:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 30 dag dżemu pomarańczowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • jajko.

Jak zrobić rogaliki z pomarańczą? Pomarańcze obierz, powycinaj z niej cząstki pomarańczy bez błonek, osącz z nadmiaru soku. Ciasto rozwiń i potnij na trójkąty prostokątne. Po dwa trójkąty sklejaj razem za pomocą roztrzepanego jajka. Na kawałkach ciasta rozsmaruj dżem pomarańczowy. Na dżemie ułóż kawałki pomarańczy i posyp bułką tartą.

Rogi trójkątów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Trójkąty zwiń w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki przełóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu zdejmij z blachy i przełóż na paterę.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Sprawdź poniżej więcej przepisów z pomarańczą:

Likier pomarańczowo-kawowy
Likier pomarańczowo-kawowy
Lubisz domowe nalewki? Zimą możesz przygotować smaczny likier pomarańczowo-kawowy!
Świąteczny czekoladowy sernik z pomarańczami
Świąteczny czekoladowy sernik z pomarańczami
Idealny wypiek na bożonarodzeniowy stół: aksamitny czekoladowy sernik z pomarańczami!
Rolada czekoladowa z pomarańczami
Rolada czekoladowa z pomarańczami
Efektowny deser: wypróbuj roladę czekoladową z pomarańczami!
Soczysta galaretka pomarańczowa
Soczysta galaretka pomarańczowa
Skorzystaj z pełni sezonu na cytrusy: przygotuj pyszną galaretkę pomarańczową!
Pomarańczowy mazurek
Pomarańczowy mazurek
Pyszne ciasto bez pieczenia!
Okonie w soku z pomarańczy
Okonie w soku z pomarańczy
Nietypowe danie rybne z... pęczotto!
Tarta z pomarańczami
Tarta z pomarańczami
Na cieście kakaowym!
Pomarańcze w karmelu
Pomarańcze w karmelu
Prosty i kuszący deser!
Naleśniki w sosie pomarańczowym
Naleśniki w sosie pomarańczowym
Kuszące i efektowne!
Babka pomarańczowa
Babka pomarańczowa
Idealny pomysł na wielkanocny wypiek!
Tort cynamonowo-pomarańczowy
Tort cynamonowo-pomarańczowy
W kształcie gwiazdy!
Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Szynka pieczona w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Aromatyczne mięso, idealne na Wielkanoc.
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Słodkie naleśniki z syropem pomarańczowym
Słodkie naleśniki z syropem pomarańczowym
Smak naleśników będzie zależeć także od tego, czy pomarańcze są dojrzałe!
Pomarańczowe muffiny
Pomarańczowe muffiny
Specjalnie dla wszystkich wielbicieli babeczek!
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek pomarańczowy! Sprawdź!
Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej
Do glazury możesz użyć ciemnego cukru trzcinowego – ma wyjątkowy aromat. Dzięki niemu pieczeń posmakuje nawet najbardziej wybrednym świątecznym gościom.
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Pamiętaj, że przygotowując to ciasto oszczędzisz czas, korzystając z gotowej konfitury pomarańczowej...
Schab duszony w pomarańczach
Schab duszony w pomarańczach
Mięso będzie bardziej kruche, gdy wcześniej włożysz je na dobę do zamrażarki. Spróbuj schabu w owocach!
Szynka w pomarańczach
Szynka w pomarańczach
Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)