Pomarańcza to jeden z najbardziej lubianych owoców. Nie tylko ze względu na swój smak, ale również na właściwości - to prawdziwa bomba pełna witaminy C! Sezon na pomarańcze trwa wtedy, gdy w naszym kraju cierpimy akurat na brak owoców sezonowych. Najlepsze cytrusy można kupić podczas zimowych miesięcy. A co zrobić z pomarańczy? Chociaż pyszne są jedzone na surowo, wiele osób przyrządza z nich smakowity, zdrowy sok. Pomysłów jest jednak wiele - pomarańcza to idealny składnik wielu deserów... i nie tylko!
Przepis na naleśniki z pomarańczą
Oto składniki na naleśniki z pomarańczą:
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
Na nadzienie:
- 3 pomarańcze,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- odrobina świeżego, startego imbiru,
- łyżeczka oliwy,
- łyżka rodzynek.
Jak zrobić naleśniki z pomarańczą? Składniki ciasta naleśnikowego wymieszaj. Smaż na rozgrzanej, leciutko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywieralną. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, kiedy tylko przy potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik będzie się poruszał, czyli przestanie przywierać do patelni.
Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę z jednej, resztę obierz, wytnij miąższ. Na rozgrzaną oliwę wrzuć skórkę pomarańczową, następnie cząstki pomarańczy chwilkę duś i dodaj miód, cynamon oraz imbir. Możesz też dodać rodzynki. Powstałym farszem posmaruj naleśniki i składaj.
Czytaj też na temat wartości odżywczych pomarańczy
Przepis na rogaliki z pomarańczą
Oto składniki na rogaliki z pomarańczą:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 30 dag dżemu pomarańczowego,
- 2 pomarańcze,
- 3 łyżki bułki tartej,
- jajko.
Jak zrobić rogaliki z pomarańczą? Pomarańcze obierz, powycinaj z niej cząstki pomarańczy bez błonek, osącz z nadmiaru soku. Ciasto rozwiń i potnij na trójkąty prostokątne. Po dwa trójkąty sklejaj razem za pomocą roztrzepanego jajka. Na kawałkach ciasta rozsmaruj dżem pomarańczowy. Na dżemie ułóż kawałki pomarańczy i posyp bułką tartą.
Rogi trójkątów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Trójkąty zwiń w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki przełóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu zdejmij z blachy i przełóż na paterę.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl