Brokuły bogate w witaminę C i kwas foliowy wykazują również właściwości antynowotworowe. Z tego względu warto włączyć je do diety i komponować z innymi warzywami, mięsem i makaronem. Gotowane na parze lub zapiekane z serem są wspaniałym pomysłem na lunch lub kolację. Odpowiednie dla osób borykających się z dodatkowymi kilogramami – sprawdź nasze przepisy na brokuły!
Brokuły gotowane: przepis
Oto składniki na brokuły gotowane:
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 300 g brokułów
- 2 łyżki masła
Jak zrobić brokuły gotowane?
Do dużego rondla wlewamy wodę i dorzucamy szczyptę soli. Zagotowujemy na dużym ogniu. W międzyczasie obmywamy brokuł i dokładnie oczyszczamy. Kroimy na mniejsze różyczki. Odkrawamy twardą końcówkę. Układamy brokuły w gorącej, osolonej wodzie i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy brokuły przez minutę. Tak przygotowane doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub sałatki warzywnej.
Brokuły z serem: przepis
Oto składniki na brokuły z serem:
- opakowanie mrożonego brokułu
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- średnia cebula
- szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 szklanki startego żółtego sera
- 2 jajka
Jak zrobić brokuły z serem?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy brokuł w parowarze przez około 7 minut. Rozgrzewamy masło w rondlu i dodajemy mąkę. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy całość. Gotujemy przez około 2 minuty. Odkładamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy ser oraz rozkłócone jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie z brokułami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut. Tak przygotowane brokuły doskonale smakują z odrobiną sosu chili.
Brokuły zapiekane: przepis
Oto składniki na brokuły zapiekane:
- 500 g brokułu
- kawałki szynki
- garść startego sera żółtego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Jak zrobić brokuły zapiekane?
Brokuły dokładnie oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie kawałki szynki kroimy na mniejsze paseczki. Ser mieszamy razem z kremówką, jajkami oraz przyprawami. Brokuły mieszamy razem z przygotowaną masą jajeczno-serową. Zapiekamy je przez 30 minut. Doskonale smakują zarówno na lunch lub kolację we dwoje.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl