38 przepisów na dania z resztek - najlepsze pomysły
fot. Adobe Stock
Dania z resztek to najlepszy sposób na niemarnowanie jedzenia. Z resztek, które zostały z obiadu lub zalegają w lodówce możesz przygotować kotlety ruskie, warzywne zapiekanki albo tarty na słono i słodko.
Dania z resztek nie muszą oznaczać nudnego, smutnego obiadu. Wykorzystanie pozostałości z wczorajszego obiadu czy ścinków szynki i resztek sera ze śniadania to jeden z punktów filozofii zero waste, której warto się trzymać z kilku powodów. Poza tym, dania z resztek mogą być pyszne!
Jakie dania można zrobić z resztek jedzenia?
Dania z resztek nie da się zaplanować - nigdy nie wiesz, co zostanie niedojedzone z poprzedniego posiłku. Poza tym, taka filozofia wymaga od nas elastyczności - trzeba na bieżąco analizować stan lodówki i korzystać z tych produktów, którym zbliża się koniec terminu ważności. Cel jest jeden - z resztek tworzymy pyszne, nowatorskie danie (bez marnowania jedzenia).
Wszystkie tarty świata
To jeden z najlepszych pomysłów na dania z resztek. Podstawą tarty zawsze jest kruche lub półkruche ciasto, ale to co do niej dodamy, zależy tylko od naszych upodobań. Możesz dorzucić do niej warzywa z poprzedniego obiadu, kilka ugotowanych ziemniaków lub resztki szynki czy ryby.
Kotlety warzywne lub mięsno-warzywne
Jednym z naszych ulubionych przepisów są kotlety z warzyw z rosołu. Ale możesz przygotować je również z resztek otwartych i nie wykorzystanych do końca warzyw z puszki - cieciorki, soczewicy albo fasoli.
Resztki ziemniaków z niedzielnego obiadu, których nikt nie dojadł? Wymieszaj je z białym serem i jajkiem i zrób kotlety ruskie. Kilka różyczek brokułów i kalafiora, które dzień wcześniej podawałaś do łososia? Przeciśnij je przez praskę, dodaj bułkę tartą i jajko i usmaż pyszne, złociste, warzywne kotleciki.
Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane
Tu również nie ma żadnych ograniczeń. Najpopularniejsze są zapiekanki makaronowe, ale możesz również zrobić je z ryżu i ziemniaków z dodatkiem mięsa mielonego lub ryby. Ułóż wszystkie składniki w brytfance i zalej gęstym beszamelem. Otrzymasz obiad dla całej rodziny w 30 minut.
Sałatki według upodobań
Zostało ci kilka plasterków sera albo jedna zgrillowana pierś z kurczaka z wczorajszego obiadu? Dorzuć je do sałatki! Wystarczy, że podstawą będzie mieszanka sałat - dodaj kilka oliwek albo pokrojonego w kostkę pomidora lub ogórka i polej sosem winegret. Zdrowe, pyszne danie w 5 minut!
Kotlety jajeczne z pieczarkami są proste w przygotowaniu, a lista składników nie jest zbyt długa - w podstawowej wersji to 8 jajek, kilka pieczarek, 4 łyżki bułki tartej (+ do panierowania), a także przyprawy. Smak kotletów jajecznych z pieczarkami możesz jednak wzbogacić dodatkiem sera żółtego oraz szczypiorku.
Kotlety z kalafiora możesz wzbogacić również dodatkiem brokułów. W wersji wegańskiej jajka zastąp siemieniem lnianym, które zapewni podobną konsystencję masy. Sprawdź, jak zrobić kotlety z kalafiora na 3 sposoby.
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to sycący i prosty przepis na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Kaszę podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Kaszotto z pęczakiem i zielonym groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznego, włoskiego risotto. W naszym przepisie występuje razem z suszonymi grzybami i polskim serem długodojrzewającym.
To jeden z najtańszych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu włoskich dań. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, np. bułki tartej. To nie może się nie udać!
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Racuchy bez drożdży to bardzo szybka przekąska. Ciasto nie musi rosnąć i najlepiej smakuje od razu po usmażeniu. Podawaj je z miodem i świeżymi owocami.
Racuchy drożdżowe sprawdzą się za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a przy okazji szybkiego i przyjemnego w przygotowaniu. Podawaj je z cukrem pudrem lub dżemem.
Racuchy z jabłkami to idealne danie nie tylko dla dzieci. Racuchy z naszego przepisu są puszyste i słodkie. Z przyjemnością zje je nawet największy niejadek.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.