38 przepisów na dania z resztek - najlepsze pomysły
Dania z resztek to najlepszy sposób na niemarnowanie jedzenia. Z resztek, które zostały z obiadu lub zalegają w lodówce możesz przygotować kotlety ruskie, warzywne zapiekanki albo tarty na słono i słodko.

Dania z resztek nie muszą oznaczać nudnego, smutnego obiadu. Wykorzystanie pozostałości z wczorajszego obiadu czy ścinków szynki i resztek sera ze śniadania to jeden z punktów filozofii zero waste, której warto się trzymać z kilku powodów. Poza tym, dania z resztek mogą być pyszne!
Jakie dania można zrobić z resztek jedzenia?
Dania z resztek nie da się zaplanować - nigdy nie wiesz, co zostanie niedojedzone z poprzedniego posiłku. Poza tym, taka filozofia wymaga od nas elastyczności - trzeba na bieżąco analizować stan lodówki i korzystać z tych produktów, którym zbliża się koniec terminu ważności. Cel jest jeden - z resztek tworzymy pyszne, nowatorskie danie (bez marnowania jedzenia).
Wszystkie tarty świata
To jeden z najlepszych pomysłów na dania z resztek. Podstawą tarty zawsze jest kruche lub półkruche ciasto, ale to co do niej dodamy, zależy tylko od naszych upodobań. Możesz dorzucić do niej warzywa z poprzedniego obiadu, kilka ugotowanych ziemniaków lub resztki szynki czy ryby.
Kotlety warzywne lub mięsno-warzywne
Jednym z naszych ulubionych przepisów są kotlety z warzyw z rosołu. Ale możesz przygotować je również z resztek otwartych i nie wykorzystanych do końca warzyw z puszki - cieciorki, soczewicy albo fasoli.
Resztki ziemniaków z niedzielnego obiadu, których nikt nie dojadł? Wymieszaj je z białym serem i jajkiem i zrób kotlety ruskie. Kilka różyczek brokułów i kalafiora, które dzień wcześniej podawałaś do łososia? Przeciśnij je przez praskę, dodaj bułkę tartą i jajko i usmaż pyszne, złociste, warzywne kotleciki.
Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane
Tu również nie ma żadnych ograniczeń. Najpopularniejsze są zapiekanki makaronowe, ale możesz również zrobić je z ryżu i ziemniaków z dodatkiem mięsa mielonego lub ryby. Ułóż wszystkie składniki w brytfance i zalej gęstym beszamelem. Otrzymasz obiad dla całej rodziny w 30 minut.
Sałatki według upodobań
Zostało ci kilka plasterków sera albo jedna zgrillowana pierś z kurczaka z wczorajszego obiadu? Dorzuć je do sałatki! Wystarczy, że podstawą będzie mieszanka sałat - dodaj kilka oliwek albo pokrojonego w kostkę pomidora lub ogórka i polej sosem winegret. Zdrowe, pyszne danie w 5 minut!
Przepisy na dania z resztek: