Składniki:
- 60 dag truskawek
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki miodu
- miąższ z połowy laski wanilii
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 20 dag serka waniliowego
- 5 dag posiekanej białej czekolady
- listki melisy
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz, delikatnie osusz, a następnie usuń szypułki. 50 dag owoców zmiksuj dokładnie z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, startym imbirem, miodem i miąższem z połowy laski wanilii. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Do schłodzonego chłodnika z truskawek dodaj pozostałe truskawki, pokrojone w cienkie plasterki. Gotowy chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem serka waniliowego, posiekaną lub startą na tarce czekoladą oraz listkami melisy.