Wigilijna kutia z morelami i figami

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- 40 dag maku
- 15 dag pszenicy
- 15 dag płynnego miodu
- 1 litr mleka
- mały kieliszek rumu
- po 5 dag kandyzowanych wisienek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich, obranych migdałów, rodzynek, suszonych moreli i fig
- sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
- plasterki pomarańczy lub mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pszenicę dokładnie opłucz na sicie, zalej niegazowaną wodą mineralną, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj na maleńkim ogniu godzinę, aż pszenica zmięknie. Osącz na sicie i ostudź.
2. Mak opłucz, zalej gorącym mlekiem, gotuj około 20 min na wolnym ogniu, następnie bardzo dokładnie osącz na sicie. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, ew. zmiksuj blenderem. Kandyzowane wiśnie, skórkę pomarańczową i cytrynową, orzechy, migdały, rodzynki, morele i figi bardzo drobno posiekaj, włóż do miski, zalej rumem, po czym odstaw na 20 min.
3. Mak wymieszaj z pszenicą, bakaliami nasączonymi rumem i płynnym miodem. Dopraw do smaku sokiem
z cytryny i pomarańczy. Kutię odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Salaterkę wyłóż plasterkami pomarańczy lub mandarynki. Nałóż przygotowaną kutię, udekoruj dowolnie, np. pokrojonymi świeżymi figami.